Az élet értelme meg minden

2012/06/27. - írta: Álomállás

A halász hazatér fatörzsből vájt csónakján a napi halászatból és találkozik egy külföldi piackutató szakemberrel, aki ebben a fejlődő országban dolgozik. A piackutató azt kérdezi a halásztól, hogy miért jött haza olyan korán. A halász azt feleli, hogy tovább is maradhatott volna, de elég halat fogott ahhoz, hogy gondoskodjon a családjáról.
- Mivel tölti az idejét? - kérdezi a szakember.
- Hát, például halászgatok. Játszom a gyerekeimmel. Amikor nagy a forróság, lepihenünk. Este együtt vacsorázunk. Összejövünk a barátainkkal és zenélünk egy kicsit - feleli a halász. A piackutató itt közbevág, és ezt mondja:
- Nézze, nekem egyetemi diplomám van, és tanultam ezekről a dolgokról. Segíteni akarok magának. Hosszabb ideig kellene halásznia. Akkor több pénzt keresne, és hamarosan egy nagyobb csónakot tudna vásárolni ennél a kis kivájt fatörzsnél.
Nagyobb csónakkal még több pénzt tudna keresni, és nem kellene hozzá sok idő, máris szert tudna tenni egy több csónakból álló halászflottára.
- És azután? - kérdezi a halász.
- Azután ahelyett, hogy viszonteladón keresztül árulná a halait, közvetlenül a gyárnak tudná eladni, amit fogott, vagy beindíthatna egy saját halfeldolgozó üzemet. Akkor el tudna menni ebből a porfészekből Párizsba vagy New Yorkba, és onnan irányíthatná a vállalkozást. Még azt is fontolóra vehetné, hogy bevezesse a tőzsdére az üzletet, és akkor már milliókat kereshetne.
- Mennyi idő alatt tudnám ezt elérni? - érdeklődik a halász.
- Úgy 15-20 év alatt - válaszolja a piackutató.
- És azután? - folytatja a kérdezősködést a halász.
- Ekkor kezd érdekessé válni az élet - magyarázza a szakember. - Nyugdíjba vonulhatna. Otthagyhatná a városi rohanó életformát, és egy távoleső faluba költözhetne.
- És azután mi lenne? - kérdezi a halász.
- Akkor volna ideje halászgatni, játszani a gyermekeivel, a nagy forróság idején lepihenni, együtt vacsorázni a családjával és összejönni a barátaival zenélgetni kicsit...

Szólj hozzá!

Van-e esetleg kérdése a megpályázott pozícióval kapcsolatban?

2012/04/08. - írta: Álomállás

Igen, eljutottál az interjúra. Lenyűgöző a cég, pont jó helyen van az iroda, kedvesek a munkatársak, láthatóan jó a légkör. Az interjúztató rengeteget mesél, karrierlehetőségeket vázol, rugalmas munkaidőről beszél. És a végén megkérdezi: van-e még kérdésed?

Legyen. Mindig legyen legalább néhány kérdésed. Több dolog miatt is fontos ez:

 • Kíváncsiság: az érdeklődő pályázó általában jobb színben tűnik fel. Sok vezető kifejezetten azt szeretné, ha a jelölt számára a cég álommunkahely lenne. Bár én ebben inkább egy rajongást látok, ami nem feltétlen jó, egy biztos: a csillogó szemek lelkesedést jelentenek, ami fontos motivációs többletet adhat.
 • Tisztázás: amit nem értettünk pontosan, kérdezzünk rá. Például említették a rugalmas munkaidőt, de pontosan milyen keretekben működik? Haza lehet vinni a laptopot és még otthonról dolgozni? Vagy csak a várható túlórákra akartak finoman célozni így?
 • Értékek: érdemes összegyűjteni a magunk számára, mi az a négy-öt legfontosabb tényező a munkában, ami alapján választunk. Fejben az interjú során elkezdhetjük kipipálni őket, de maradhat még kérdőjel. Például számunkra fontos, kínál-e középtávon vezetői karriert a pozíció. Ha erre nem kaptunk eddig választ, kérdezzünk.
  Vagy tudjuk, hogy olyan munkakörnyezetet keresünk, ahol férfiak és nők nagyjából egyenlő arányban vannak, mert van már tapasztalatunk a szélsőségekkel és egyik sem volt jó. Ugyanez lehet életkorok tekintetében is. Kérdezzünk rá, milyen a csapat, kikkel leszünk egy légtérben. 
Szólj hozzá!

Diploma nyelvvizsga nélkül

2012/04/06. - írta: Álomállás

Sok pályázóval találkozom, akik még nem rendelkeznek diplomával, "csak egy oklevelet kaptak". Teljesítették a főiskolát, záróvizsgáztak, megírták a szakdolgozatot, csak a fránya nyelvvizsga hiányzik. Vagy a kettőből egy.

Jön rögtön az első dilemma, mit írjak az önéletrajzba? Hiszen végeztem, de mégsincs kezemben a papír. A legtöbben azt választják, hogy beírják, mintha már meglenne a diploma, nem jelölik külön. Talán nincs is ezzel nagy baj, addig, amíg nem próbálják megtéveszteni a leendő munkaadójukat. Korrekt hozzáállás, ha az interjún, az iskolára térve erre kitérünk, mert kínos pillanat lehet, ha bekérik a diploma másolatát az ajánlattal egyidőben.

Miért fontos mégis az a nyelvvizsgapapír? Nem a papír a lényeges, hanem tény: aki ma komolyabb karrierre vágyik, vezetői pozícióban szeretne dolgozni néhány év múlva, a legtöbb területen elengedhetetlen, hogy legalább egy idegen nyelven (általában angolul) kommunikáljon. Több, magasrangú vezetőt ismerek, aki részben amiatt jutott előre, mert több nyelven folyékonyan beszélt. Igen, a jó nyelvtudás tényleg sokat jelent.

Ha valóban rátermett vagy, nem a diploma fog számítani. Rendelkezel a szükséges tudással, alapismeretekkel, amit az iskolában elsajátítottál. A személyiséged, hozzáállásod egyes pozíciókban fontosabb lehet, mint a nyelvtudás megléte. Előfordulhat azonban, hogy bizonyos határidőt szabnak, ameddig teljesítened kell ezt az akadályt is. Mindenesetre, a stabil nyelvtudás általában jó belépő sok helyre és az elhelyezkedési esélyeidet is drasztikusan megnöveli. 

1 komment

Egy vagy két oldalas legyen?

2012/04/01. - írta: Álomállás

"Egy vagy két oldalas legyen, csak a lényeg, csak címszavak, telszám? Melyik formátumot válasszam? Milyen betűtípus válasszak, az Arial nem túl általános?" - gyakran támad olyan érzésem, elveszünk a formai részletekben önéletrajz írásakor. Ha leegyszerűsítem, az önéletrajz olyan, mint egy szórólap: első ránézésre látnom kell, mik a pályázó munkatapasztalatai, iskolai háttere, nyelvtudása.

Ha a terjedelmet nézem, ezért kell lehetőleg rövidnek, lényegretörőnek lenni. Pályakezdőként semmiképpen se legyen ez több egy oldalnál! Ma már sokféle formátum kering a neten, válasszunk egyet, azt majd később finomítjuk. Nincsen egyetlen, tuti nyerő template vagy sablon! Lehet akármilyen cirádás vagy modern, extravagáns önéletrajzunk: a tömegből ki lehet tűnni, de minden megpályázott álláshoz teljesítenünk kell a pályázati feltételeket. A betűtípussal én soha nem variálnék, mindenkinek azt javaslom, az olvashatóság maradjon első számú szempont, a 42. önéletrajznál kifolyik az ember szeme és nem fogja végigolvasni a kalligrafikus pontossággal megrajzolt cirkalmas litániát.

Egyszerű tesztet javaslok: határozd meg, mi az a négy-öt dolog, amire fel akarod hívni az interjúztató vagy leendő munkaadód figyelmét. Írd meg az önéletrajzot, majd add oda "bárkinek", családtagnak, barátnak. Kérdezd meg tőle, mi tűnik ki számára elsőnek, mire figyelt fel először. Ha a felsoroltak egyeznek a te általad fontosnak ítélt dolgokkal, az már félsiker.

Szólj hozzá!

Video CV - menő vagy ciki?

2012/03/28. - írta: Álomállás

Nemrég láttam egy pályázatot, ami videó CV-t tartalmazott. Újdonság ez még számomra is, így kíváncsian megnyitottam. Illetve megnyitottam volna, mert a fájl nagy mérete miatt lefagyott a gép...

Aztán sikerült megnyitni, de csalódás ért. A pályázó egy kamerába mondva bedarált egyfajta motivációs levelet, amit néhány, általa jónak ítélt képpel illusztrált. Sajnos nem volt sem meggyőző, sem túl profi. Az jutott eszembe, mintha valaki most, 2012-ben írógéppel írna egy önéletrajzot, néhány polaroid fényképet mellétenne és egy borítékban beküldené...

Nem rossz ötlet amúgy a videó CV önmagában, bár nem tartom valószínűnek, hogy elterjedne: előbb fog elterjedni a videó interjú vagy videó telefon, hiszen ott kétirányú kommunikáció lehetséges. Mégis, aki meggyőző személyiség, aki fontos, hogy jó benyomást tegyen másokra, például értékesítő szeretne lenni, ott előnyös lehet egy ilyen belépő. Hiszen vannak olyan munkakörök, olyan állások, ahol nem az iskolák vagy akár nem a korábbi tapasztalatok számítanak. Aki pénzügyi elemző vagy értékesítési adminisztrátor szeretne lenni, nem ezzel fog érvényesülni: előbbi inkább a számolási-elemzési képességeivel, utóbbi Excel tudásával kerülhet a többiek elé.

Ha viszont már az álláshirdetésben is többször hivatkoznak a kommunikációs készségekre, fellépésre vagy megjelenésre, akkor érdemes mérlegelni. Vigyázz azonban, hiszen pont újszerűsége miatt a visszájára is elsülhet a dolog, egy viszont biztos: kitűnhetsz vele a többiek közül.

Szólj hozzá!

Úgy érzem, fel fognak mondani...

2012/03/25. - írta: Álomállás

A kollégák suttognak a hátam mögött. A főnök az utóbbi időben egyre elviselhetetlenebb. Lehetetlen munkakörülmények között dolgozom. Már keresnek is a helyemre valakit. Tuti, ki fognak rúgni.

Bizonyára sokan éreztek már hasonlóan. Néhány jótanácsom lenne, ha ilyen helyzetbe kerülsz: 

 1. Először is: ne ess pánikba! Próbáld meg higgadtan mérlegelni a helyzetet, a lehetőségeket, járt utána a dolgoknak!
 2. Fontos előre leszögeznem, hogy munkajogi kérdésekben mindenképpen kérj szakértő segítséget! Ne ismerősöktől vagy mindenféle internetes fórumról tájékozódj, mert könnyen félrevezethetnek.
 3. A felmondás mindig alapos indoklást igényel. Két tipikus álláspont lehet: vagy nem látod el megfelelően a munkádat (teljesítmény) vagy szervezeti átalakítás, pl. leépítési hullám miatt mondanak fel neked.
 4. Ha a teljesítményeddel vannak gondok, ezeket írásban rögzíteni kell. Lehet ez korábbi írásbeli figyelmeztetés is, bármilyen email, utasítás, stb. Különleges eset, ha egyértelműen vagy súlyosan károsítod a céget, itt akár azonnali hatállyal is elküldhetnek.
 5. Ha a pozíciódat, a munkakört szüntetik meg, szervezeti átalakítás szerepel az indoklásban. Lehet, hogy a feladatköröd szűnik meg, azonban nem lehet hasonló munkakör vagy csak nevében más pozíció a szervezetben. Ha például meghirdetik új elnevezéssel, ez már alapot adhat akár munkaügyi perre is.
 6. Több esetben van felmondási tilalom, illetve indoklásban sem szerepelhet olyan, ami a munkaviszonnyal nem összefüggő dolog. Egy ismerős például bejelentette főnökének, hogy 3 hét kórházi kezelés vár rá hamarosan - ez nem lehet indok.
Szólj hozzá!

Magánügyek - mennyire való a családom az interjú témái közé?

2012/03/23. - írta: Álomállás

Egy állásinterjú közben számtalan aspektusból felmerülhetnek magánéleti kérdések. Sokan már az önéletrajzban feltüntetik családi állapotukat, gyermekek számát vagy a hobbi rovatban bontakoznak ki. Néhány egyszerű alapelvet rögzítenék:

 • Egészségi állapot, vallás, politikai nézetek, szexuális témák, párkapcsolati kérdések - ezek mind-mind tabutémák, nemcsak az interjú során, hanem a munkahelyen is általában. Ha ilyen jellegű kérdést kapunk, az éles elutasítás helyett próbáljunk meg visszakérdezni, mennyire befolyásolja az adott kérdésre kapott választ az interjúztatót, miért lényeges ezen szempontot mérlegelnie. Amennyiben nem kapunk megnyugtató választ tőle, magunknak tegyük fel a kérdést, valóban szeretnénk-e olyan helyen dolgozni, ahol ilyen kérdések vannak terítéken.
 • Határterületek: itt főleg a gyermekek, illetve a gyermekvállalás szerepel, ez elsősorban a munkaidő (tud-e túlórát is vállalni), mobilitás vagy rugalmasság (tud-e külföldre utazni) és jelenlét (beteg gyermek esetén ki vigyáz rá) tekintetében kerül felszínre. Ha a munkáltató hozzáállása korrekt, ezekről a dolgokról lehet normálisan beszélgetni, az interjúalany akár maga is felvetheti, hogy pl. két lelkes nagymama vigyáz a gyerekre, a férj részmunkaidőben dolgozik, stb. Így megelőzhetőek a vélt hátrányok.
 • Közösségi fórumok, internet, facebook: ez főleg az utóbbi időben vált központi témává. Az interjún talán még kevéssé merül fel, sok munkaadó ad ki irányelveket vagy kötelezi a munkavállalókat, hogy szabadidejükben is "kötelesek a vállalati alapértékeket követni". Ezek a szabályok azonban időnként elég rugalmasan értelmezhetőek, bizonytalan az elbírálásuk vitás esetekben. Friss téma, hogy Amerikában egyes interjúkon a jelöltek jelszavait is elkérték, hogy ellenőrizhessék direktben profiljukat vagy a HR-est kellett ismerősnek jelölni - ezzel szerintem túllépve azt a pontot, amit a magánélethez való jog jelent.
Szólj hozzá!

Mindig legyen nálad: térkép

2012/03/21. - írta: Álomállás

Sokáig automatikusnak gondoltam, hogy bárki, aki interjúra készül, pontosan felírja a részleteket, megjegyzi, hova kell mennie, stb. Nem tűnik nagy dolognak és interjúztatóként sem vonnék le ennek hiányából magvas következtetéseket. Előfordul, hogy akkor hívnak épp megbeszélésre vagy interjúra, ahol épp nincs nálam papír, toll. Sőt, még vissza sem fognak vagy tudnak hívni... mit lehet tenni?

Először is, meg lehet kérni a hívót, küldje el emailben, írásban, amit megbeszéltünk, mert nem tudjuk lejegyzetelni. Ha ez sem működik, akkor a mobilunkban, akár egy smsben rögzítsük a legfontosabb részleteket (pl. dátum, hova, kihez). Megoldás lehet még, ha egyeztetünk egy visszahívást későbbre, csak a részletek megbeszélése végett.

Ha minden információnak birtokában vagyunk, akkor jöhet a térkép! Nézzük meg, hova megyünk. Ha tömegközlekedést választunk, számoljunk elég időt az átszállásra vagy például egy megálló megtalálására. Ha autóval érkezünk, akár már a telefonban rákérdezhetünk a parkolási lehetőségekre, mindenesetre számoljunk ezzel is, különösen nagyforgalmú helyeken ez több időt vehet igénybe. A lényeg, akár nyomtassuk is ki a térképet, ha gyalog kell megtenni az utolsó szakaszt, tudjuk, merre megyünk.

Miért is érzem ezt fontosnak? Az első benyomás sokat számít: pontosság, felkészültség, tájékozódás - ezekből mind lehet már az elején tapasztalatot szerezni.

1 komment

Szubjektív ajánló - Munkaügyek

2012/03/19. - írta: Álomállás

Munkaügyek - vasárnap 21.25-kor az m1-en, amolyan magyar Office. Lehet, hogy máshol láttuk már, nekem viszont tetszik. Végre egyfajta görbe tükör a mai munkahelyeknek, nemcsak a közszférának, hanem a multiknak is. A második részben például egy megbeszélésen mindmappinget kezdenek rajzolni, soha nem gondoltam volna, hogy a köztévében valaha ilyen kifejezéseket, magyarázat nélkül fogok hallani. Talán egy dolog bánt, viszonylag még kevés szereplő van, kevés karakter, de talán ez idővel változni fog (hátha találnak még üres íróasztalokat).

És ami még mulatságos volt, jól karikatúrázták az állásinterjúkat. A dilettáns HR-es és a vezető közös "munkája" szenzációsan sikeredett, külön ezt a jelenetet levetíteném néhány friss főiskolás HR-esnek, mint negatív példa.

Egy kis ízelítő:

 

Szólj hozzá!

HVG állásbörze - első nap

2011/10/05. - írta: Álomállás

Profi szervezés, rengeteg felkészülést segítő anyag, sorbanállás a kezdéskor - ahogy szinte mindenkitől hallottam a HVG börzén. Tény, hogy én magam is örömmel láttam az előkészületeket, ahogy pontosan minden a helyére került. Sok helyen találkoztam a rendezvény hirdetésével is, így a látogatói létszámra sem lehet panasz. Jó ötletnek bizonyult a látogatók kategorizálása, azaz érdeklődési területének megfelelően kapott mindenki színkódot. A rendszer azonban szerintem még némileg finomításra szorul, illetve jobban kellene informálni mindenkit a kódokról.

Az álláskeresők oldaláról való kiállítói értékelést a mosolykártyák segítik, melyet az érdeklődő adhat át elégedettsége kifejezéseként. Számomra az egyetlen problémát az jelenti a rendszerben, ha egy cég kifejezetten a kártyák begyűjtésére "specializálódik", kéri a kártyát valamiért. Megoldást jelenthetne, ha pl. csak egy kártyával "voksolhatna" a látogató vagy valamilyen más módon is visszajelezhetne a cégek felé.

Kiállítói oldalról remek volt az elkülönített "lounge", pihenőszoba vagy ahogy akarjuk. Viszonylag rövid időt töltöttem ki, de komolyabb fennakadást a szervezésben nem láttam, piros pont. A SYMA csarnok megfelelő helyszín, bár most talán kissé zsúfolt lett az alapterület, mintha kevesebb lenne a szabad rész vagy pihenő, a standok között gyakran kellett szlalomozni.

Zárógondolatként mára annyit, hogy úgy érzem, lassan tényleg "beérik" a rendezvény, és sok tekintetben meghatározó állásbörzévé válik.

Címkék: állásbörze
1 komment

Kapunyitási pánik

2011/09/28. - írta: Álomállás

 Terjedőben van a magyar fiatalok körében a kapunyitási pánik (quarterlife crisis), amely elsősorban az életük negyedén átjutott fiatalokat fenyegeti. A felnőtté válás, a rengeteg lehetőség terhe, és a sikerkényszer mellett bizonytalanok, értelmetlennek érzik munkájukat. Pánikba esnek, hogy még mindig nem azt csinálják, amit szeretnének, ezért nehezen hoznak döntéseket, félnek az egész életüket befolyásoló következményektől. Tünetek lehetnek a passzivitás, a döntésképtelenség, a depresszió, a pörgős (élvhajhászó) életmód. (2004)

A kapunyitási pánikról pontos statisztikákat én se tudnék közzétenni. A válság, a munkanélküliség, az utóbbi évek bizonytalansága biztosan fokozta a fiatalokban a félelmeket. Gyakran jelent ez azonban irreális félelmeket, hiszen a pályamódosítás szükségessége egyes helyzetekben vagy a felelősségvállalás mind-mind a felnőtté válás fokozatai. Fokozatos függetlenedés, albérlet, önálló kereset, nyolcórás munka, munkahelyi konfliktusok egyaránt várnak minden pályakezdőre. Van, aki ezt próbálja megúszni, például otthon lakik szüleinél vagy diplomahalmozással tölti az időt a munka helyett (viszont lehet ezt is ésszel csinálni).

Most jöhetne egy halom életbölcsesség és jótanács, de röviden csak annyit mondanék: ne pánikolj! Merj lépni, változtatni, felelősséget vállalni, néha kockáztatni! Megéri :)

1 komment

Excel - tényleg ennyire kell tudni?

2011/09/27. - írta: Álomállás

 Az oktatási intézmények, legyen akár egy gimnázium vagy egy főiskola, mindenképpen tanítják a számítógép használatát, az alapvető programok működését, stb. A fiatalabb generációnak ez már szinte természetes, email, chat, facebook, internet. Ennek ellenére, az Office programok kezelése szinte minden munkakörben elvárás. Nyilván egy pénzügyesnek inkább az Excel, egy marketingesnek inkább a Powerpoint lesz a fontosabb, de az alapokkal nagyjából mindenkinek tisztában kell lenni.

És miért kiemelkedő ennyire az Excel? Úgy látom, nem is az az igazi kérdés, hány függvényt tudok fejből. A fő kérdés az, hogy egy adott problémára tudom-e a megoldást. Az szinte mindegy, milyen függvénnyel, milyen színű táblázatban. Például a terméklistát vesse össze egy árlistával, és színezze ki, ami hiányzik az egyikből. Vagy gyűjtsük ki az értékesítési adatokból, melyik partnernek mennyit adtunk el. Vagy egy listának csak egyes elemeit adjuk össze. Vagy válogassuk ki valamilyen speciális feltétel alapján. És ez az a rész, ami majdnem független a verziótól vagy hogy magyar/angol Excelt látunk, mert az alapelvek hasonlóak.

Mennyire kell tudni? Ez már munkakörtől függ. Ahol tényleg fontos, ott általában tesztelik, mérik a tudásszintet. Egy-egy ilyen feladat is lényeges visszajelzés lehet számunkra, miben kell még fejlődni. Az, hogy pl. ECDL vizsgát teljesített az ember, nem feltétlen garantálja, hogy most is meg tudja oldani a kérdéseket. Hasonlóan a nyelvtanuláshoz, itt is azt tudom javasolni, hogy érdemes gyakorolni, gyakorolni és gyakorolni. Akár az otthoni dolgok nyilvántartásában, akár a munkahelyi feladatok során, ha van egy kis időnk, kísérletezzünk, nézzünk meg új funkciókat, próbáljuk ki az egyes függvényeket. A Súgó sok esetben segíthet, hasznos lehet egy kollégához csatlakozni kis időre vagy háttérelemzést végezni.

Címkék: tanulás excel
1 komment

Ne alkudjatok meg!

2011/09/20. - írta: Álomállás

 ‎"A munka életetek nagy részét fogja kitölteni, és az egyetlen módja annak, hogy elégedettek legyetek, ha azt csináljátok, amiről azt gondoljátok, hogy nagyszerű. És csak akkor tudtok nagyszerűt alkotni, ha szeretitek a munkátokat. Ha még nem találtátok meg, folytassátok a keresést. Ne alkudjatok meg! Tudni fogjátok, mikor találtátok meg. És mint minden nagyszerű kapcsolat, ez is csak jobb és jobb lesz az idő múlásával. Keressétek, amíg meg nem találjátok. Ne alkudjatok meg!”

Steve Jobs

Szólj hozzá!

Csak akkor vesznek fel, ha ismerek valakit

2011/08/28. - írta: Álomállás

Rengeteg alkalommal hallottam már a következőket: "oda csak akkor vesznek fel, ha ismersz valakit a cégtől" vagy "ne is próbálkozz, ha nem vagy az ügyvezető rokona" vagy "a mai világban csak a csókosok érvényesülnek" vagy "be kell nyalnod magad, hogy állást ajánljanak". Nem fogom ezeket cáfolni, mivel nincsen az ellenkezőjére bizonyítékom. 

Free Stock Photo: A group of latino kids posing on a playground.

Fordítsuk meg egy pillanatra a dolgot! Munkaadó vagyok, a legjobb, legmegbízhatóbb embereket keresem. Ha ajánlást kapok valakitől vagy ismerem, nyilván szívesebben alkalmazom, hiszen megbízhatóbb, mint egy "ismeretlen". Mindemellett azt gondolom, meg kell adni az esélyt, nyílt pályázat formájában és azonos feltételek mellett megmérettetni a jelölteket. Igen, van olyan főnök, aki a "csókos" beosztottat felveszi és megtartja, de mint látható, ezzel tekintélyét is nagy mértékben aláássa, hiszen nem egyenlő mérce alapján ítél.

A helyzet nem egyszerű. Mégis, sok mindent tudunk tenni, hogy "ismertek" legyünk. Vegyünk részt minél több szakmai rendezvényen, keressük azon lehetőségeket, ahol a leendő munkaadónk is jelen van. Érdekes jelenség, de minél többet mutatkozunk egy adott körben, annál inkább közéjük valóként kezel minket mindenki. Nem éri meg magunkat sajnáltatva siránkozni a fenti mondatokon, még ha van is valóságalapja. A kitartás általában meghozza gyümölcsét, pályázzunk töretlenül, de mindig szem előtt tartva, hogy képességeink és készségeink alapján a megfelelő pozícióra jelentkezzünk.

1 komment

Másik munkakört ajánlottak...

2011/08/26. - írta: Álomállás

Kerülhetünk olyan dilemmába, hogy cégen belül más munkakört ajánlanak. Maradjunk vagy váltsunk? Különösen nehéz a kérdés, ha több lehetőség is felmerül. Hasonló mérlegelés merülhet fel, amikor külső ajánlat érkezik vagy mi magunk keresgélünk, de koncentráljunk most a belső álláslehetőségre. 

Free Stock Photo: Close-up of three credit cards.

Több dolog miatt is gondolhattak ránk: kiemelkedő teljesítmény miatt előléptetés, vezetői pozíció, valamilyen különleges képességünk vagy tapasztalatunk, hosszabb távon terveznek velünk és ehhez szükséges következő lépcsőfok merül fel. De sajnos az is állhat a háttérben, hogy jelenlegi munkakörünk megszűnik vagy elégedetlenek velünk, ezért fontos a körülmények tisztázása. Ezt érdemes felderíteni, akár direkt kérdéssel is vezetőink felé. Ha nem megy, próbáljunk puhatolózni az új munkakörök után, hogy "kreáltak" nekünk egy pozíciót vagy valóban érdekes, vonzó lehetőségről van szó.

Ha pozitív fejleményként alakult így, természetesen érdemes mérlegelni az összes, számunkra lényeges szempontot: csapat, vezető, feladatok, lehetőségek, kihívások, stb. Alkalom lehet ez néhány, számunkra fontos kérés megfogalmazására is, akár fizetésemelést is kérhetünk, de vigyázzunk! Ne essünk át a ló túloldalára, ne akarjuk túlnyerni magunkat. Mérjük fel annak a lehetőségét is, hogy amennyiben nem válunk be az új pozícióban, visszakerülhetünk-e régi munkakörünkbe?

Ha negatív háttér merül fel, bizakodásra adhat okot, hogy terveznek velem, ezért ajánlanak más munkakört. Lehet, hogy azzal járunk jobban, ha elküldenek a cégtől. Maradásra bírhat az ismerős légkör, a kockázatok mérséklése vagy ha éppen kiszolgáltatott helyzetben vagyunk.

Nehéz ilyenkor nemet mondani, mégis lehet, de fontos indokolnunk is döntésünket. Remek alkalom lehet, hogy egyúttal megosszuk vezetőnkkel karrierelképzeléseinket, illetve visszajelzést kérjünk tőle fejlődésünkről, mennyire tartja ő elérhetőnek az általunk kívánt pozíciót. 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása