Egy vagy két oldalas legyen?

2012/04/01. - írta: Álomállás

"Egy vagy két oldalas legyen, csak a lényeg, csak címszavak, telszám? Melyik formátumot válasszam? Milyen betűtípus válasszak, az Arial nem túl általános?" - gyakran támad olyan érzésem, elveszünk a formai részletekben önéletrajz írásakor. Ha leegyszerűsítem, az önéletrajz olyan, mint egy szórólap: első ránézésre látnom kell, mik a pályázó munkatapasztalatai, iskolai háttere, nyelvtudása.

Ha a terjedelmet nézem, ezért kell lehetőleg rövidnek, lényegretörőnek lenni. Pályakezdőként semmiképpen se legyen ez több egy oldalnál! Ma már sokféle formátum kering a neten, válasszunk egyet, azt majd később finomítjuk. Nincsen egyetlen, tuti nyerő template vagy sablon! Lehet akármilyen cirádás vagy modern, extravagáns önéletrajzunk: a tömegből ki lehet tűnni, de minden megpályázott álláshoz teljesítenünk kell a pályázati feltételeket. A betűtípussal én soha nem variálnék, mindenkinek azt javaslom, az olvashatóság maradjon első számú szempont, a 42. önéletrajznál kifolyik az ember szeme és nem fogja végigolvasni a kalligrafikus pontossággal megrajzolt cirkalmas litániát.

Egyszerű tesztet javaslok: határozd meg, mi az a négy-öt dolog, amire fel akarod hívni az interjúztató vagy leendő munkaadód figyelmét. Írd meg az önéletrajzot, majd add oda "bárkinek", családtagnak, barátnak. Kérdezd meg tőle, mi tűnik ki számára elsőnek, mire figyelt fel először. Ha a felsoroltak egyeznek a te általad fontosnak ítélt dolgokkal, az már félsiker.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alomallas.blog.hu/api/trackback/id/tr884354531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása