Magánügyek - mennyire való a családom az interjú témái közé?

2012/03/23. - írta: Álomállás

Egy állásinterjú közben számtalan aspektusból felmerülhetnek magánéleti kérdések. Sokan már az önéletrajzban feltüntetik családi állapotukat, gyermekek számát vagy a hobbi rovatban bontakoznak ki. Néhány egyszerű alapelvet rögzítenék:

  • Egészségi állapot, vallás, politikai nézetek, szexuális témák, párkapcsolati kérdések - ezek mind-mind tabutémák, nemcsak az interjú során, hanem a munkahelyen is általában. Ha ilyen jellegű kérdést kapunk, az éles elutasítás helyett próbáljunk meg visszakérdezni, mennyire befolyásolja az adott kérdésre kapott választ az interjúztatót, miért lényeges ezen szempontot mérlegelnie. Amennyiben nem kapunk megnyugtató választ tőle, magunknak tegyük fel a kérdést, valóban szeretnénk-e olyan helyen dolgozni, ahol ilyen kérdések vannak terítéken.
  • Határterületek: itt főleg a gyermekek, illetve a gyermekvállalás szerepel, ez elsősorban a munkaidő (tud-e túlórát is vállalni), mobilitás vagy rugalmasság (tud-e külföldre utazni) és jelenlét (beteg gyermek esetén ki vigyáz rá) tekintetében kerül felszínre. Ha a munkáltató hozzáállása korrekt, ezekről a dolgokról lehet normálisan beszélgetni, az interjúalany akár maga is felvetheti, hogy pl. két lelkes nagymama vigyáz a gyerekre, a férj részmunkaidőben dolgozik, stb. Így megelőzhetőek a vélt hátrányok.
  • Közösségi fórumok, internet, facebook: ez főleg az utóbbi időben vált központi témává. Az interjún talán még kevéssé merül fel, sok munkaadó ad ki irányelveket vagy kötelezi a munkavállalókat, hogy szabadidejükben is "kötelesek a vállalati alapértékeket követni". Ezek a szabályok azonban időnként elég rugalmasan értelmezhetőek, bizonytalan az elbírálásuk vitás esetekben. Friss téma, hogy Amerikában egyes interjúkon a jelöltek jelszavait is elkérték, hogy ellenőrizhessék direktben profiljukat vagy a HR-est kellett ismerősnek jelölni - ezzel szerintem túllépve azt a pontot, amit a magánélethez való jog jelent.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alomallas.blog.hu/api/trackback/id/tr294331788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása