Kapunyitási pánik

2011/09/28. - írta: Álomállás

 Terjedőben van a magyar fiatalok körében a kapunyitási pánik (quarterlife crisis), amely elsősorban az életük negyedén átjutott fiatalokat fenyegeti. A felnőtté válás, a rengeteg lehetőség terhe, és a sikerkényszer mellett bizonytalanok, értelmetlennek érzik munkájukat. Pánikba esnek, hogy még mindig nem azt csinálják, amit szeretnének, ezért nehezen hoznak döntéseket, félnek az egész életüket befolyásoló következményektől. Tünetek lehetnek a passzivitás, a döntésképtelenség, a depresszió, a pörgős (élvhajhászó) életmód. (2004)

A kapunyitási pánikról pontos statisztikákat én se tudnék közzétenni. A válság, a munkanélküliség, az utóbbi évek bizonytalansága biztosan fokozta a fiatalokban a félelmeket. Gyakran jelent ez azonban irreális félelmeket, hiszen a pályamódosítás szükségessége egyes helyzetekben vagy a felelősségvállalás mind-mind a felnőtté válás fokozatai. Fokozatos függetlenedés, albérlet, önálló kereset, nyolcórás munka, munkahelyi konfliktusok egyaránt várnak minden pályakezdőre. Van, aki ezt próbálja megúszni, például otthon lakik szüleinél vagy diplomahalmozással tölti az időt a munka helyett (viszont lehet ezt is ésszel csinálni).

Most jöhetne egy halom életbölcsesség és jótanács, de röviden csak annyit mondanék: ne pánikolj! Merj lépni, változtatni, felelősséget vállalni, néha kockáztatni! Megéri :)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alomallas.blog.hu/api/trackback/id/tr23263812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Állás hol? · http://www.cvonline.hu 2011.10.03. 13:38:26

Hogy ez mennyire igaz amiről itt szó volt. Én is hasonló gondokkal küszködtem...Támogatni és bíztatni kell a mostani fiatalokat a pályaválasztásban. Segítséget tud nyújtani talán a következő link: www.cvonline.hu/karrier-cikk/
süti beállítások módosítása