Hogy indul egy új állás?

2011/03/22. - írta: Álomállás

A HR menedzsert vagy specialistát (mert a személyzetis kicsit régies, a munkaügyis nem teljesen fedi a valóságot, ráadásul multiknál csak az angol rövidítéseket értik) megkeresi az osztály vezetője, hogy új beosztottra lenne szüksége, mert a régit kirúgtuk, bővítünk vagy elment jobb fizetésért (erre érdemes az állásinterjún rákérdezni, mi történt). Közösen megbeszélik, milyen legyen az új kolléga, milyen hirdetést adjanak fel, milyen követelményeknek kell megfelelnie.

Ezek az általános opciók, de előfordul néhány kivétel is. Nem elégedett a főnök a beosztott teljesítményével, ezért elhatározza, hogy másik kollégát vesz fel. Ilyenkor vagy fejvadászt bíz meg, vagy anonim hirdetést ad fel a cég. A történet így is rizikós, visszajuthat az információ az érintetthez.

Előfordulhat, hogy "testreszabott" pozíció jön létre, kifejezetten arra szabják az állást, aki betölti, vagy olyan munkakört kreálnak, amit rá szabnak. Nem kell feltétlen kivételezésre gondolni, bár kivételes helyzet lehet: az biztos, hogy hosszabb távon a cég érdekeivel egyeznie kell. Itt már lehet "álomállás", de nehéz ezt kivívni, kiérdemelni.

Természetesen még számtalan opció előfordulhat, két dologra szerettem volna felhívni a figyelmet: az egyik a "testreszabott" állás lehetősége, a másik, hogy érdemes körüljárni, mi volt az oka a pozíció létrejöttének, miért keresnek új kollégát. Nem biztos, hogy minden esetben egyenes vagy őszinte választ kapunk, de érdemes kérdezni, akár ismerősöktől is, akik a cégnél dolgoznak, akár az interjún.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alomallas.blog.hu/api/trackback/id/tr272760764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása