Bachelor diploma: alacsonyabb fizetés, hosszabb álláskeresés?

2011/03/20. - írta: Álomállás

A HR Portal cikke (és az Educatio kutatása) szerint jelenleg a következő munkaerőpiaci helyzet áll fenn:

Ba és Bsc-diplomával rendelkezők keresete jóval elmarad a négy- vagy ötéves képzésben oklevelet szerzett pályakezdők bérétől, nettó 130 forintot keresnek (...) Az egyetemi végzettségűek például havonta átlagosan nettó 165 ezer forintot keresnek. A 2009-ben végzett bachelor diplomások fele (56 százalék) helyezkedett el a tanulmányai befejezését követő egy évben. Jóval többen (75-76 százalék) találnak állást azok a fiatalok, akik osztatlan főiskolai vagy egyetemi szakot végzettek.

 Nyilván a fenti kutatási eredményekre pontos adatok és elemzések híján nehéz rácáfolni. Az eredmények azt sugallják, érdemes a mesterképzésben résztvenni, hiszen hamarabb találhatok munkát és a fizetésem is magasabb lesz. A tapasztalat viszont jelenleg azt mutatja, hogy a munkaadói oldalon nincsen nagy különbség a diplomák között. 

Sőt, épp az ellenkezője igaz: sokan tanulmányaikat kitolva, az álláskeresés helyett inkább még pár évet eltöltenek az iskolapadban. Munkaerő-piaci szempontból fontosabb lenne számukra, ha gyakorlati tapasztalatot szereznének, akár gyakornokként is, és ezt követően választanák a különböző mesterképzéseket.

Az biztos, hogy a felsőoktatás tömegessé válásával egyidőben a diploma szinte minden munkakörben elvárás lett, ott is, ahol esetleg elegendő lenne egy érettségi vagy egy tényleg jó OKJ-s tanfolyam. A bachelor és master között nem látok ekkora szakadékot, sem a tanulók tudásában, sem a fizetésekben. Rövid idő telt el ahhoz, hogy ennyire egyértelmű következtetéseket vonjunk le.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alomallas.blog.hu/api/trackback/id/tr462754663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása