Sztereotípiák - mennyire működnek?

2011/08/24. - írta: Álomállás

Nap mint nap, legyen akár pályázó vagy kolléga, rengeteg különböző sztereotípiával találkozom. Rögtön előre leszögezném, ez nem feltétlenül baj, hiszen a minket körülvevő információrengetegben segít eligazodni, ha bizonyos dolgokat tipizálunk, dobozolunk. Tipikus példa, hogy a csinos, fiatal, szőke hajú hölgy önéletrajza láttán, pláne ha még asszisztensként is dolgozott, mindenki rögtön arra gondol, hogy dekorációnak vették őt fel vagy a főnök egyéb, privát kéréseit is teljesítenie kellett, stb. Közben a valóság ettől teljesen eltérhet, lehet ő okos, ügyes, talpraesett személyi titkárnő, mégis a sztereotípia mentén ítéljük meg őt. 

Free Stock Photo: Red F1 help key on a keyboard.

Ha végignézzük az önéletrajzunkat, ha elmegyünk egy interjúra, próbáljunk meg ezekre a jelekre is figyelni, ha egy állásra pályázunk. Igen, egy szemüveg valóban komolyabbá teheti megjelenésünket, intelligensebbnek gondolhatnak minket. A fent vázolt esetben (csinos szőke hölgy) például koncentráljunk munkánk eredményességére, fontos jelezni, hogy mit értünk el, ezzel is alátámasztva, hogy nem csak a két szép szemünkért voltunk abban a pozícióban. Nem kell sem túlbonyolítani, sem túlmisztifikálni ezt a dolgot.

Önéletrajzunkban is lehetnek ilyen "sablonmotívumok". Ha valaki kisebb cégnél dolgozott, szinte adja magát, hogy kevésbé volt specialista, viszont sok mindent látott általánosan, szélesebb látókörrel rendelkezik. Állami, közigazgatási szektorban a munkaidő lazasága, a kisebb követelményrendszer lehet közhely. Nem cáfolom ezeket, de jó módszer lehet, ha egy "idegennek" adjuk oda jelentkezésünket és a véleményét kérjük, mondjon el mindent, ami elsőre eszébe jut, ez sokat segíthet, felkészültebbek lehetünk általa.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alomallas.blog.hu/api/trackback/id/tr363178009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Állás hol? · http://www.cvonline.hu 2011.08.25. 09:22:42

Most őszintén egy titkári vagy a főnök aszisztense állás biztos, hogy egy csinos nőt igényel. Más posztokra viszont diszkrimináció nélkül , mindenkit a tudása szerint kellene felvenni. De még mindig előnyt élveznek akiknek van ismeretségük egyes cégeknél.
Kevés a korrekt cég!
süti beállítások módosítása