na, ma kit rúgunk ki? - a HR dönt

2011/06/04. - írta: Álomállás

Felvétel, áthelyezés, fizetésemelés, elbocsátás - a vezető dönt. Ezzel rögtön cáfolnám is azt a gyakori félreértést, hogy a HR hozza a döntéseket. Nyilván a dolgozó akkor szembesül főleg a HR osztállyal, ha például ilyen jellegű dolgokat intéznek. A jó HR ezeket az eseteket korrekt úton, megfelelő szakmai szinten intézi, biztosítva a cégnél az egységes alapelvek megvalósítását.

Free Stock Photo: Business man in a blue suit writing on a memo pad.

Felvétel: hív a vezető, kéne egy ember. Jó, elsőként üljünk le, nézzük meg, kire van szüksége. Pontosan milyen kritériumoknak kell megfelelnie? Lehet esetleg valamelyik kolléga számára ez előrelépés? Van kismama kolléga, aki visszatérhet ilyen pozícióba? Rengeteg körülményt kell számbavenni, amire a vezető nem gondol. A döntés azonban az övé. Ő felelős azért is, hogy a jelölt szakmai színvonala elegendő. Ő látja, ki illik a csapatba. Áthelyezés esetén hasonló kérdések merülnek fel, itt a két érintett terület vezetője lesz a HR partnere.

Fizetésemelés: a rendelkezésre álló keretet a vezető osztja el, alapvetően a teljesítményértékelés, a belső és külső versenyképesség és még néhány kisebb faktor alapján. A HR támogatása itt főleg a teljesítményértékelés objektivitásának megteremtésében és versenyképességi összehasonlítások tekintetében fontos. Tökéletes rendszer nem létezik, de a differenciált, teljesítményarányos béremelés a vállalat egyik legfontosabb érdeke.

Elbocsátás: két tipikus eset merül fel, az egyik a pozíció megszűnése bármilyen okból (sajnos ez a válság idején gyakori), a másik a teljesítményproblémák. Előbbi esetben akár a vállalat felsővezetése dönt arról, hogy adott osztály létszámát csökkenti. Teljesítménygondok esetén pedig elengedhetetlen a vezetővel való egyeztetés, hogy pontosan milyen problémákról van szó, ezek átmenetiek, miből fakadnak. Fontos leszögezni, hogy ez nem vezet egyértelműen elbocsátáshoz, hiszen lehet megoldás az áthelyezés, a részmunkaidő, az egyéni fejlesztési terv, stb. A teljesítményértékeléskor a visszajelzés kap hangsúlyt, hiszen a dolgozónak tudnia kell, mi a gond. És végül, az elbocsátás is lehet korrekt, nem csak a fizetendő összeg nagysága miatt, számos módon lehet a távozó kollégát segíteni.

Nem állítom, hogy a HR-nek bizonyos kérdésekben egyáltalán nincsen mérlegelési vagy döntési jogköre. Tény viszont, hogy a bennfentesség, a bizalmas információk kezelése, a vezetőkkel való gyakori egyeztetések miatt könnyen szárnyra kelnek különböző pletykák, hogy mi befolyásolta a döntéseket.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alomallas.blog.hu/api/trackback/id/tr712956053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása