Bevalljam-e a gyerekemet az önéletrajzomban?

2011/03/28. - írta: Álomállás

Többen kérdezték már, ha gyermeket nevelnek, ráadásul egyedülálló szülők, ezt feltüntessék-e az önéletrajzban, a jelentkezésnél. Elsőként le kell szögeznem, hogy hazugságra nem bíztatok senkit. Másrészt azt is látom, hogy az állami rendszerek, óvoda, bölcsőde, időbeosztást tekintve valóban nem segítik a munkába állást, illetve visszatérést.

Amit javasolnék, hogy az önéletrajzban a gyermek ne kerüljön feltüntetésre. Kérdés persze, hogy a kieső időszakot hogyan lehet megjeleníteni, de itt (hivatalosan) a kismama fizetési nélküli szabadságát szokta tölteni, legutolsó munkahelyén, tehát ezt kell "megnyújtani". A magánélet, családi állapot, gyermekek száma a privát élet részét képezi, a szakmai önéletrajz más célt szolgál.

A következő lépcső természetesen az interjú. Mint tudjuk, itt lehetnek olyan kérdések is, melyek ezt firtatják. Véleményem szerint az képezheti megbeszélés tárgyát, hogy az anyuka hogyan tervezi napi munkaidejét, felkészült arra, hogy valaki (rokon) be tudjon ugrani a gyermekért, vigyázzon rá, stb. Erre érdemes is felkészülni, ha szóba kerül, egyértelmű válasz érkezzen. Például: "mindkét szülő otthon van nyugdíjasként, bármikor tudnak menni a gyerekért vagy vigyázni rá". A munkaadót arról kell biztosítani, felkészültek vagyunk arra, hogy ha a gyermek beteg, vagy korábban érte kell menni, van B terv is.

Tudom, hogy a helyzet nem ennyire egyszerű, van, ahol nyíltan is diszkriminálják a gyermekes pályázókat, de úgy gondolom, sok esetben pont előnyös lehet egy anyuka alkalmazása. Több esetben előfordult már, hogy pont ő jelezte, nem akar hatalmas karriert befutni, családfenntartó szerepe miatt hűséges munkaerő is, így ha rugalmas hozzáállást kap főnöke oldaláról, ideális lehet többféle pozíció betöltésében is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alomallas.blog.hu/api/trackback/id/tr642777084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása