A jó értékesítő, avagy mindenki elad

2011/03/21. - írta: Álomállás

Rengeteg helyen találkozhatunk értékesítői pozíciókkal. Mindegy, hogy tanácsadó, sales munkatárs, üzletkötő vagy területi képviselő - a lényeg az eladás, a tervszámok és az értékesítési mutatók teljesülése. Mások meggyőzése, ez a kulcs, hogy az én termékemet, szolgáltatásomat vegyék, ne a konkurenciáét.

Erre születni kell. Vagy megvan a hajtóerő, a tűz benned, vagy nem. Hogy akkor is nekiindulsz, ha azon a héten már a harmincadik tárgyalásra mész és huszonkilenc sikertelen volt. Hogy a hónap utolsó napjaiban ráerősítesz, hogy elérd a kitűzött célt. Hogy akkor érzed magad igazán elégedettnek, ha egy üzlet létrejött, sőt, a vevő újrarendel.

Sokan gondolják, jó értékesítők lehetnek, tanulással, szorgalommal, bevált módszerekkel. Az igazság az, hogy elérhetnek szép eredményeket, de általában hamar kiégnek, belefáradnak vagy pályát módosítanak. Van, aki szerint a kereskedői véna öröklődik, így ha a családban van, akkor általában a leszármazottak is jó értékesítők lesznek. A lényeg, ha már valaki az általános iskolában mondjuk valamilyen játékkártyákkal "üzletel", folyton számolgat, annak jó esélyei vannak ezen a pályán.

Majdnem minden munkakörben megvan az értékesítési faktor, csak változó mértékben. Magunk eladása, önnön érdekeink érvényesítése, self-management, mindenhol jelen van. Az állásinterjú tipikus példája ennek, hiszen itt szaktudásunkat és személyiségünket kell pozícióra és pénzre váltani. Ha a karrierlépcsőn szeretnénk feljebb haladni, gyakran pont az akadályoz meg minket, hogy nem tudjuk hangsúlyozni eléggé munkánk fontosságát, nem tudjuk érvényesíteni érdekeinket igazán.

Zárszóként annyit, sokféle értékesítőként dolgozhatunk. Más tulajdonságokat, más személyiséget, más hozzáállás igényel, hogy például milyen piacon, milyen terméket és kiknek akarunk eladni: telefonon porszívót nyugdíjasoknak, személyesen biztosítást középkorúaknak, levélben bankkártyát fiataloknak, smsben egyszázalékot bárkinek. Ebből a rövid felsorolásból is látható, mennyire eltérhet egy-egy pozíció, míg az egyikben jól kell fogalmazni, a másiknál előnyös, ha jó hangunk van.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alomallas.blog.hu/api/trackback/id/tr132757043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása