Gergő vagyok, pályakezdő és fogalmam sincs, mi leszek

2011/05/28. - írta: Álomállás

Nemrég járt nálam interjún egy fiatalember, nevezzük Gergőnek. Pályakezdő, most szerzi diplomáját, közgazdász lesz, átlagos színvonalú képzésben, nem egy "papírgyárban". Normálisan tanult, mint csoporttársai, néha lógott, de alapvetően sikeresen teljesítette a vizsgákat. Nem csúszott éveket, bár volt néhány pótvizsgája. Gergő egyik hobbija a sport, versenyszerűen is űzte egy ideig. Nyaranként a családi vállalkozásban segédkezett, szakmai gyakorlata még nincs, nem volt kötelező. Másik hobbija a póker, erre nem fogok olyat mondani, hogy az ördögtől való, jómagam is játszok néha.

Free Stock Photo: Illustration of a man in a sportcoat.

Gergő, aki nem tudja, mit is kéne kezdeni karrier téren. Vagy úgy általában az életben. Sok pénzt keresni, kevés munkával, vezetőnek lenni valamikor. Minden érdekli, bármilyen szakterületre nyitott. Hiába mesélem el neki, milyen területek vannak a cégen belül, fogalma sincs, merre kéne indulni. Akár több területet is körbejárna, hogy megismerje őket, hogy megtudja, mihez is kezdene. Folyamatosan lavírozik a kérdések között, ami arra irányul, hogy az orientáció bármi jelét felfedezzem nála. Általános érdeklődés ez, hogy milyen szakmában állná meg legjobban a helyét.

Gergő cuki. Helyes, értelmes srác, kisportolt testalkat, öltönyben is jól fest. Ez a külső. Hogy miért is mesélek róla? Mert sok hasonló esettel találkozom. Az első lépésként az önismeret fejlesztését javasolnám. Ki vagyok én, mik az erősségeim, milyen típusú feladatokat végzek szívesen, mi okoz örömet a munkámban, mi lendít át a nehéz pillanatokon, miben kell még fejlődnöm. Ez sokkal közelebb vihet ahhoz, miben leszek jó, mit kellene választanom.

A következő lépés a döntés. A felelősségvállalás. Döntök, hogy milyen pályát választok. Nyilván nem célszerű nagyon behatárolni magunkat, de a céltudatos hozzáállás rengeteget segít. Miért érzik sokan azt, hogy bekorlátozzák magukat, ha egy adott területet választanak? Pont az ellenkezője igaz, hiszen így van viszonyítási alap, miben kell még fejlődnöm ahhoz, hogy a szakmámban jó legyek.

És végül, de nem utolsósorban, akcióterv. Hívhatjuk feladatlistának is, a teendőinket tartalmazza. Ha már ismerjük magunkat, ha már döntöttünk, merre, szedjük össze a lépéseket, hogyan fogjuk elérni. Milyen pozíciókat pályázunk, milyen képzéseken veszünk részt, mit kell még gyakorolnunk. Nyilván ezt menet közben bármikor módosíthatjuk, de nagy segítségünkre lesz egy-egy helyzetben.

Gergő, én szurkolok neked.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alomallas.blog.hu/api/trackback/id/tr812938366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása