Frissdiplomás programok

2011/05/10. - írta: Álomállás

Sokféleképpen nevezik a cégek: frissdiplomás program, karrierprogram, gyakornoki program - általában hasonló lehetőségekről van szó. Rögtön az elején kettéválasztanám: egy részük kifejezetten a kötelező szakmai gyakorlat megszerzésére irányul, vagy aktív hallgatókat céloz be. Ezek gyakorlatok inkább egyfajta meghosszabbított próbaidőnek számíthatnak, hiszen mindkét fél "kipróbálja a másikat", a tehetséges diákoknak pedig általában "teljes" munkát ajánlanak a program végén.

Free Stock Photo: A beautiful young business woman thinking.

Másik részük frissen végzett hallgatók számára kínálnak remek lehetőséget. Fontos különbség, hogy itt a tehetségek kiszűrése már az kiválasztás során zajlik, nehezebb bekerülni a programba, viszont megéri végigcsinálni. Rendkívüli versenyelőny lehet későbbi karrierünk során, ha ilyen programban vettünk részt. A vállalatok általában kiemelt figyelmet fordítanak az utánpótlás-nevelésre, a tehetség-menedzsmentre, ez pedig alappillére a folyamatnak. Zömében rotációs rendszerben zajlanak, az adott cég összes lényeges területét körbejárva, gyakorlati tapasztalat-szerzésre épít, erősebb tréning támogatással. 

Lehetőségeinkhez mérten, de mindenképpen próbáljunk meg egy-egy ilyen programba jelentkezni! Több területet megismerhetünk általuk, szélesebb látókört biztosítanak, remek karrierkezdet lehet. Ne csüggedjünk akkor sem, ha nem sikerül bekerülni, hiszen itt valóban éles a verseny, de kaphatunk értékes visszajelzést is az interjúk során vagy vonhatunk le a magunk számára egy-egy feladatból. 

Néhány dologra érdemes odafigyelni a választáskor:

  • mennyi időt vesz igénybe a program?
  • milyen területeket jár körbe?
  • határozott vagy határozatlan idejű szerződést kínál?
  • milyen lehetőségek kínálkoznak a program végeztével?
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alomallas.blog.hu/api/trackback/id/tr532888519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása