Pályakezdőt? Soha!

2011/04/12. - írta: Álomállás

A fenti mondatot néhányszor hallottam már sajnos, egyes vezetők teljesen elzárkóznak attól, hogy egy kezdőt foglalkoztassanak. Részben igazuk is van: egy fiatalember még nem tudja, milyen 8:00-kor kezdeni. Nem tudja, milyen "élesben" dolgozni az Office programokkal. Tudása csak elméleti, hiszen könyvekből tanulta. Sok energiát igényel, mert tanítani kell. Nem tudja, milyen utasításokat hogyan kell végrehajtani, esetleg magát az engedelmességet is meg kell tanulnia.

Szándékosan sarkítottam a fenti mondatokat, hiszen a fentieken túl rengeteg előnnyel is jár egy pályakezdő foglalkoztatása. Viszont maga a kezdő is sokat tehet azért, hogy ennek ellenkezőjéről meggyőzze leendő foglalkoztatóját, és erre kiváló alkalom a valódi szakmai gyakorlat, legyen akár pár hónapos. Ha erre esetleg bármilyen ok miatt nem volt lehetőség, akkor is érdemes azokat a dolgokat feltüntetni, amelyek ennek ellenkezőjét bizonyítják. Például egész nyáron a családi vállalkozásban segítettem. Vagy gyakran vállaltam diákmunka keretében telefonos ügyfélszolgálati munkákat.

Gyakran elterjedt közhiedelem, hogy manapság a fiatalok könnyű munkával akarnak sok pénzt elérni és a vezetők hajlamosak egy-egy rossz tapasztalat alapján messzemenő következtetéseket levonni. Azzal sajnos egyet kell értenem, hogy a szakmai alázat valóban nem mindenkiben van meg. Ha valaki karriert szeretne befutni, meg kell alapoznia ismereteit, netán több területen kell tapasztalatot gyűjtenie, mielőtt az áhított előrelépés következne: egy év után senki sem lesz marketingigazgató. Amikor szakmai alázatról beszélek, nem megalázkodásra gondolok, vagy hogy el kell tűrnie a főnök fricskáit. Ez csupán azt jelenti, hogy hajlandó vagyok végigjárni a lépcsőket, a fejlődési fokozatokat, mielőtt komolyabb pozícióba lépnék.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alomallas.blog.hu/api/trackback/id/tr962797352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása