Formátum, terjedelem, méret / Önéletrajz

2011/04/03. - írta: Álomállás

Gyakran visszatérő kérdés, milyen hosszú legyen az önéletrajz. Tömör és rövid: maximum egy-másfél oldal, hosszabb szakmai múlt esetén lehet valamivel bővebb. Érdemes jól olvasható betűtípust választani (Arial, Verdana), és lehetőleg normál betűméretet. Ha hosszabb anyagot küldünk be, fennáll a veszély, hogy végig sem olvassák, vagy csak az második oldalig jutnak el. Ne felejtsük, nem kell mindent részletesen kifejteni, erre kiváló alkalom az interjú maga. Törekedj a lényeges információk, főbb vázlatpontok feltüntetésére - az interjún úgyis kitérünk a részletekre.

Pdf-ben, rtf-ben vagy doc-ban küldjem el az önéletrajzot? A PDF talán a legjobb, ma már minden irodai gépen megnyitható, rögtön nyomtatható, nincsenek margó- ás betűtípus-problémák. A legtöbb irodában Microsoft Word a legelterjedtebb, így ezen programmal kompatibilis fájlformátum szükséges: DOC, RTF a legelterjedtebbek. Kifejezetten figyeljünk erre, ha például OpenOffice-t vagy más, nem Microsoft programot használunk szövegszerkesztésre! Semmiképpen ne küldjünk Excel, Powerpoint fájlt, ezek nem alkalmasak a célra.

Még egy fontos dolog, a fájl mérete: soha ne feledkezzünk meg arról, hogy a fénykép beillesztése előtt lekicsinyítsük azt! Ellenkező esetben több megásra hízhat a fájl, ami nem szerencsés... Igyekezzünk max. 1 MB méretben küldeni, ez nem terheli túl a fogadó postaládáját sem. Tömörítés, zippelés nem javasolt - így több időt vesz igénybe a fájlok megnyitása.

A fájl neve lehetőleg ne "önéletrajz.doc" legyen - mindenki ezt fogja használni. A legjobb a következő formátum lehet: név / dokumentum típusa / (pozíció) / (cég) / (dátum), így például szirtes_ferenc_magyarCV_ertekesitesi_adminisztrator_tesco_20110403.doc
Ha valakinek ez bonyolult, természetesen választhat egyszerűbbet, pl. szirtes_ferenc_angolmotivacioslevel.rtf
A lényeg, hogy egyérteműen azonosítható legyen a dokumentum, amit küldünk, jelentősen megkönnyíthetjük a HR-es dolgát.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alomallas.blog.hu/api/trackback/id/tr632796601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása