Álláshirdetések, reális elvárások

2011/03/25. - írta: Álomállás

Az álláskeresők fele szerint az ajánlatokban megfogalmazott követelmények nem reálisak. Az álláskereső úgy érezheti, számos meghirdetett pozícióra alkalmas, hiszen jó a kommunikációs készsége, jó csapatjátékos, még az egyetemi végzettsége is megfelel. Az elvárt végzettség, szakmai tapasztalat és szociális kompetenciák sok esetben szinte azonosak. Beadják a jelentkezésüket, bár nem teljesen felelnek meg a hirdetésben foglaltaknak. Ha az ágazati tapasztalat nincs is meg, 90 százalékban kielégítik a hirdetés követelményeit. Ez nagyon gyakori probléma például területi képviselők toborzása esetén, hiszen az „átlagos” álláskereső mindössze annyit szűr le a hirdetésből, hogy középfokú végzettséggel, némi kereskedelmi tapasztalattal (legyen akár egy bolti eladó) már könnyedén betölthető a pozíció.

A cégek is gyakran hibásak, mert az előző elméletből kiindulva „túllövik” a pozíciót, azaz nagyobb elvárásokat támasztanak. A leggyakoribb probléma a felsőfokú végzettség megkövetelése olyan pozíciókban, melyet „hagyományos” érettségivel be lehetne tölteni. Ez a kettős folyamat (illetve az internetes pályázás könnyebbsége) gerjeszti azt, hogy egy-egy állásra rengeteg jelentkező érkezik, több százas nagyságrendben, így az önéletrajzok előszűrése komoly munkát igényel. Még akkor is, ha csak néhány perc jut egy jelentkezés áttekintésére, ebben a pár percben kell meggyőzni a HR-est, hogy tegye az önéletrajzot a megfelelő kupacba.

Mit lehet a jelenség ellen tenni? Én mindkét felet arra buzdítom, maradjon a valóságnál. A pályázóknak azt javaslom, hogy tényleg csak olyan pozíciót pályázzanak meg, amelyre reális esélyekkel nevezhetnek. Érdemes végignézni az elvárások listáját, és gondolatban kipipálni a tételeket. Ha pedig esetleg eltérünk ettől, érdemes lehet a kísérőlevélben jelezni, elkerülvén a későbbi félreértéseket.

A cégeket, illetve vezetőket pedig arra bíztatom, valóban csak olyan követelményeket állítsanak egy munkakörben, ami lényeges tulajdonság, tapasztalat, végzettség az adott munkakör szempontjából. Minden egyéb elvárás legyen előny, így a pályázó is láthatja, milyen típusú jelölt ideális a pozícióra. Ne legyen szűrőfeltétel például az angol nyelvtudás, ha később kiderül, hogy nem is kell használni... ez az új kollégának is csalódás.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alomallas.blog.hu/api/trackback/id/tr102763567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása