Diploma nyelvvizsga nélkül

2012/04/06. - írta: Álomállás

Sok pályázóval találkozom, akik még nem rendelkeznek diplomával, "csak egy oklevelet kaptak". Teljesítették a főiskolát, záróvizsgáztak, megírták a szakdolgozatot, csak a fránya nyelvvizsga hiányzik. Vagy a kettőből egy.

Jön rögtön az első dilemma, mit írjak az önéletrajzba? Hiszen végeztem, de mégsincs kezemben a papír. A legtöbben azt választják, hogy beírják, mintha már meglenne a diploma, nem jelölik külön. Talán nincs is ezzel nagy baj, addig, amíg nem próbálják megtéveszteni a leendő munkaadójukat. Korrekt hozzáállás, ha az interjún, az iskolára térve erre kitérünk, mert kínos pillanat lehet, ha bekérik a diploma másolatát az ajánlattal egyidőben.

Miért fontos mégis az a nyelvvizsgapapír? Nem a papír a lényeges, hanem tény: aki ma komolyabb karrierre vágyik, vezetői pozícióban szeretne dolgozni néhány év múlva, a legtöbb területen elengedhetetlen, hogy legalább egy idegen nyelven (általában angolul) kommunikáljon. Több, magasrangú vezetőt ismerek, aki részben amiatt jutott előre, mert több nyelven folyékonyan beszélt. Igen, a jó nyelvtudás tényleg sokat jelent.

Ha valóban rátermett vagy, nem a diploma fog számítani. Rendelkezel a szükséges tudással, alapismeretekkel, amit az iskolában elsajátítottál. A személyiséged, hozzáállásod egyes pozíciókban fontosabb lehet, mint a nyelvtudás megléte. Előfordulhat azonban, hogy bizonyos határidőt szabnak, ameddig teljesítened kell ezt az akadályt is. Mindenesetre, a stabil nyelvtudás általában jó belépő sok helyre és az elhelyezkedési esélyeidet is drasztikusan megnöveli. 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alomallas.blog.hu/api/trackback/id/tr54368339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

floraa 2012.08.24. 11:03:09

Én most érettségizem és meg van már a két középfokú nyelvvizsgám, viszont szeretem a nyelveket ezért szerintem lesz ettől több is :) ezen a nyáron mondjuk annyit nem tudtam idegen nyelvvel foglalkozni, sokat melóztam (diákmeló) és diákszámlát keresgéltem, mert őszre, a sulira mindenképp szeretnék már egy saját bankszámlát. Erre az ajánlatra mindenképp felhívnám a figyelmet, nemrég bukkantam rá én is: erstebank.hu/extras/fiatalsag/
Elég jól hangzik! ;)
süti beállítások módosítása