Powerpoint - én tudok prezentálni

2011/06/01. - írta: Álomállás

Gyakori elvárás a Powerpoint ismerete, egy dolgot azonban rögtön az elején leszögeznék: a program használata és a prezentációs készség két teljesen különböző dolog. Kezdő szinten elegendő, hogy tudjuk, hogyan tegyünk címet, szövegdobozt egy diára, tudjunk összefoglalót nyomtatni belőle, alapvető effektusokkal színesítsük mondandónkat.

Általános irodai felhasználás során azonban gyakran ütközünk abba, hogy különböző dolgokat (Excel táblázat, grafikon, kép vagy zene) szeretnénk beilleszteni, illusztrálásként vagy csak épp azért, mert egy táblázat eleve Excelben íródott. És most jön a java: a legfontosabb, hogy ezeket tudjuk úgy beilleszteni anyagunkba, hogy az megfelelő formában jelenjen meg. Hétköznapokban gyakran előforduló probléma, hogy egy másik programban megalkotott valami a Powerpointban teljesen másként vagy csak részben jelenik meg. Általános szabály nincs, de a Paste Special / Irányított beillesztés sok helyzetre megoldás.

A másik fontos lépés, hogyan tudjuk a témát megfelelően tálalni: fejezetekre osztani, címeket adni a slideoknak, kiemelni vagy csak lábjegyzetként beszúrni a magyarázatokat. A téma vázlatának áttekintése, a téma megértése, megfelelő tálalása sarokpontjai a jó prezentáció előkészítésének, és ez talán még a program ismereténél is lényegesebb.

Ha emailben küldjük, itt kiemelten kell figyelni a fájl méretére, hiszen az illusztrációk miatt több MB-ra hízhat. Tömörítsük, töltsük fel egy mindenki által elérhető helyre vagy próbáljuk a beágyazott képeket csökkenteni.

A profi Powerpoint guru már pont ezeket tudja, tehát a programot eszközként tekinti a téma prezentálására. A master slide módosítása sem okoz neki gondot, pár perc alatt tud elfogadható minőségben rövid összefoglalót készíteni adott témáról. Figyel a színhasználatra is, hogy jól olvasható legyen az anyag nyomtatva és előadás közben egyaránt. Irodai környezetben általában sikeresebbek a nem túldíszített, nem agyonanimált, nem izgő-mozgó anyagok. A helyesírásra, a terméknevek és logók pontos használatára figyelni kell, mert általában azonnal kiszúrják a közönségünkben és ezen fognak csámcsogni.

Az igazán jó előadás sikere mégsem azon múlik, hogy egységesek a betűtípusaink vagy 22 féle animációt tudunk előhívni. Sokkal fontosabb prezentációs technikáinkat fejleszteni, a témánkat jól megérteni és megértetni és eladni magunkat közben, így hallgatóságunkat is hidegen hagyják apró hibák. Jól prezentálni - művészet.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alomallas.blog.hu/api/trackback/id/tr592950297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása