Fizetésemelés a gyakorlatban

2011/05/06. - írta: Álomállás

A fizetéseket mindig a titokzatosság légköre lengi körbe, hiszen a cégek nem beszélnek róla, általában a dolgozók beszélgetnek róla, hogy "itt meg itt ennyivel többet keres xy" vagy "bezzeg már pulykapénzt sem kapunk idén". Nem árulok el nagy újdonságot, a vállalat egyik legmeghatározóbb költségeleme a fizetések, a juttatások és ezek adói, járulékai. Ebből következik, hogy törekszik ezen költségeket minél alacsonyabbra szorítani, úgy, hogy közben megőrizze versenyképességét. Általánosan elmondható, hogy az alacsony vagy nem fair fizetések a cégnek sem jók, hiszen a jó, tehetséges kollégák elvándorolnak (a képet nyilván árnyalja az elérhető lehetőségek köre, pl. távolság).

A legtöbb vállalat fizetési felméréseket használ, hogy összehasonlítsa magát versenytársaival, a szektorban működő más cégekkel vagy a teljes magyar munkaerő-piaccal. Ez adja a külső versenyképességi faktort. A felmérések adatait ő maga is szolgáltatja általában, ebből készít "statisztikát" a tanácsadó partner.

belső versenyképesség az azonos vagy hasonló munkakörben dolgozó kollégák fizetései alapján alakul, hiszen nem mindegy, ki, mióta, milyen háttérrel érkezett. A csapaton belül a juttatásoknak tükrözniük kell a "hozzáadott értéket" a vállalat számára. Speciális eset, ha a vezető kevesebbet keres egy-egy beosztottnál, ez főleg különleges szakismeret esetén fordulhat elő.

Free Stock Photo: A stack of Euro coins.

Ami még a fizetésemelés mértékét meghatározhatja, az az előző évi teljesítmény. Ez ad lehetőséget a vezetőnek arra, hogy a kiemelkedőeket jutalmazza. Fontos megjegyezni, hogy az egyszeri sikerért inkább külön jutalmat szoktak fizetni.

 

Az egyéb juttatásoknál még az adórendszer változásai is lényegesek, hiszen lehetőséget adnak arra, hogy a bér egy részét kedvezőbb formában adja a vállalat, tehát a dolgozó nettóban többet kapjon. Az utóbbi időben az infláció vagy a nemzetgazdaság fő mutatószámainak alakulása egyre kisebb szerepet játszanak, bár ez is szempont lehet. Természetesen nem szabad megfeledkezni a vállalat pénzügyi helyzetéről sem, mely korlátja lehet a fizetésemelésnek: ha nem megy jól a szekér, hiába a szándék, kevés a lehetőség a bérek kiigazítására.

(írásom célja nem a tudományos alaposság volt, inkább csak egy rövid betekintés a paletták mögé)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alomallas.blog.hu/api/trackback/id/tr982878060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása