Hogyan szerezzünk elsőre jó benyomást?

2011/04/20. - írta: Álomállás

Sokszor érkezik a kérdés, hogyan szerezzünk egy vállalatnál interjún jó benyomást? Hogyan érjük el, hogy másodszorra is behívjanak, illetve a végén ajánlatot tegyenek? Hogyan nyerjük el az interjúztató szimpátiáját? Nem állítom, hogy csodaszert adok, de igyekszem a dolgot kissé leegyszerűsíteni.

Free Stock Photo: Two businessmen shaking hands.

Az igazság az, hogy két párhuzamot is szeretnék vonni és a kettő nem is áll olyan távol egymástól: a randevú és egy értékesítési/eladási helyzet. Kezdjük ez utóbbival: az interjún során magunkat, mint "szolgáltatás" kell eladnunk a lehető legjobb áron (fizetésért). Ehhez fontos, hogy tisztában legyünk saját előnyeinkkel, hátrányainkkal, hiszen így tudunk érvelni magunk mellett. Az előnyöket nem csak fel kell sorolni, bizonyítékot kell rá szolgáltatni, ami bármilyen, korábban megtörtént eset lehet: "épp a minap történt velem, hogy..." Ne menjünk bele általános állításokba, akár érdemes lehet előre is végiggondolni, milyen eseteket szeretnénk elmondani. Készüljünk fel a számunkra negatív oldalra is, hiszen az interjúztató általában rákérdez a "szolgáltatás problémáira". Ne hazudjunk, senki sem tökéletes, próbáljuk meg inkább fejlődési területként bemutatni a negatívumainkat, vagy láthatóvá tenni, hogy már változunk, változtatni készek vagyunk ezeken a pontokon.

Randevú: igyekszünk elnyerni a másik szimpátiáját, nyilván ehhez kell valamilyen "kémia" is. A fontos azonban az, hogy öltözzünk alkalomhoz illően, ne késsünk és alkalmazzuk már a kezdeteknél a "minibeszélgetést" (small talk). Amíg bevezetnek minket vagy várakozunk, érdemes csevegést folytatni az interjúztatóval vagy a cég jelenlevő munkatársával, általános témákban (a cég, az épület, akár az időjárás), így is nyerhetünk információkat, másrészt megtörhetjük a kínos csendet vagy kezdeti feszengést. Randevú ez, hiszen felvehetünk érdeklődést kifejező testhelyzetet, a tolakodás viszont itt sem vezet eredményre. Ne legyünk túlságosan kihívóak vagy fölényeskedők sem - ez visszatetszést kelt.

Nem elegendő azonban csak a szimpátiát kivívni, az interjú során szakmai szempontok érvényesülnek. Ha nem elegendő a nyelvtudásunk vagy nem érjük el a megfelelő szakmai szintet, hiába a pozitív attitűd, sajnos elutasításban lesz részünk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alomallas.blog.hu/api/trackback/id/tr772834937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása