Fénykép / Önéletrajz

2011/04/10. - írta: Álomállás

ketten, bulibanEgy egyszerű igazolványkép a legtökéletesebb. Ne legyen csoportkép, egész alakos, homályos, egy buli közepén vagy félbevágva. A lényeg, hogy jól felismerhetõ legyél rajta. Ezért nem jó még 27 évesen az érettségi tablófotót választani.

Nagyon jól sikerült kép ez itt, csak két dolog hiba: remek buli lehetett, de ez nem tartozik az álláspályázathoz. Másrészt, ketten szerepelnek rajta, vajon melyik a pályázó?

Akár megéri egy alkalommal profi fotóst is megkérni, hogy készítsen néhány felvételt, üzleties megjelenésben. Lehet ez kosztüm vagy öltöny, a lényeg, hogy elegáns legyen. Hogy miért fontos ez? Több helyen láthatjuk, hogy a megjelenés fontos része az első benyomásnak, tegyünk meg hát mindent, hogy a fotón legjobb formánkat hozzuk.

sapkás

A következő kép jó példa erre. Látható rajta az aggodalom, ijedtség vagy döbbenet. A fotónk legyen pozitív - nem kell feltétlen fülig érő vigyor. A sapka, az utcai környezet sem igazán idevaló. Láttam olyan fotót is pályázóról, amikor egy virágágyás mellett térdelt - nem kertésznek jelentkezett.

Másik esetben egy hölgy motoron, motorosruhában, bukósisakkal a fején volt lefényképezve. Nos, ez sem önéletrajzhoz való kép. Vegyünk egy hétköznapi példát! Ha például esküvőre megyünk, biztosan szépen öltözünk fel és jó eséllyel több fényképezőgép is lesz. Álljunk egy semleges háttér elé és kérjünk meg valakit, kattintson rólunk pár képet.

félbevágott

Ismét egy rossz példa arra, milyet ne. Gyakran látok félbevágott felvételeket, egy kéz, egy váll, egy fej rajtamarad a szomszédunktól. Értem én, hogy jó kép rólunk, de elég komikus, hogy vajon kit vágtunk le a fotóról.

Itt térnék ki arra is, hogy nem javaslom a fotót külön csatolni. Illesszük be az önéletrajzt elején, de ne felejtsük el beillesztés előtt lekicsinyíteni! Ma már a legtöbb gép nagy felbontásban dolgozik, ami több megás képfájlt eredményez. A legegyszerűbb képszerkesztővel is csökkenteni tudjuk a magasságot és szélességet, ezáltal redukáljuk a fájlméretet is. Vigyázzunk a képarányok megtartására, ellenkező esetben tojásfejűek lehetünk.

egy jó kép

És végre, egy igazán jó kép: pozitív, üzleties, semleges háttér - ki ne venne fel szívesen egy ilyen kollégát? Persze, egy pici váll belelóg a szomszédtól, de efelett szemet hunyhatunk.  

Ne feledjük: nem modellnek pályázunk. Nem szükséges egész alakos fotó, nem kell fürdőruhában lenni, nem kell erős smink, nem kell napszemüveg.

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alomallas.blog.hu/api/trackback/id/tr162796911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása