Munkaerő-közvetítők és fejvadászok

2011/03/24. - írta: Álomállás

Számomra az igazi fejvadászok kizárólag a felsővezetői (illetve egy-egy speciális középvezetői) pozíció esetében fordulnak elő, ez csak néhány cég Magyarországon, inkább direkt megkereséssel találják meg az embereket (Smaroglay & Tóth, Dr.Pendl & Dr.Piswanger, Neumann, Hudson, Telkes, stb.). Ezt másként executive search néven emlegetik.

Munkaerő-közvetítéssel nagyon sok cég foglalkozik, a legtöbb esetben sikerdíjjal. Mit jelent ez? Csak akkor kapnak pénzt, ha ők közvetítik ki a nyertest. Gyakran küldenek olyan jelölteket is, akik nem teljesen megfelelőek a pozícióra, hátha mégis jók lesznek. Ez rossz a cégnek is, rossz a jelöltnek is, hiszen felesleges idő- és energia-befektetés. Néhány munkaerő-közvetítőt ráadásul gyakran egyetlen nagy partner „tart el”, nagyon változó egyes közvetítők szakmai színvonala, a jelentkezők kezelése, stb. Ennek ellenére mégis azt mondom, több nagyobb közvetítőhöz érdemes beregisztrálni.

Ma már nem annyira éles a határvonal közvetítők és fejvadászok között, mint korábban volt. A módszerek, kifejezetten az internet miatt is, változtak. Egyre kifinomultabb adatbázisok állnak rendelkezésre, egyre nyilvánosabb, egy-egy cégnél kik milyen pozícióban dolgoznak. Egy igazán jó közvetítő segíthet nekünk abban is, hogy mennyire reálisak elképzeléseink, jó helyen vagyunk-e, mi lehet számunkra álomállás. Igen, akár ebben is, hiszen általában naprakész ismeretekkel rendelkezik az adott szektor munkaerő-piacát illetően, így tisztában van a lehetőségekkel. Ha lehetőség adódik, érdemes tőlük erre vonatkozóan visszajelzést kérni, sok tanulságot lehet a jövőbeni karrierterveinkkel kapcsolatban kapni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alomallas.blog.hu/api/trackback/id/tr142763490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása