Miért engem válasszanak?

2011/06/15. - írta: Álomállás

Tipikus interjúkérdés, gyakran elhangzik interjún, hogy miért éppen ránk essen a választás. A kérdésre adott válasz több szempontból is érdekes lehet: mennyire tud meggyőzően és logikusan érvelni az alany, mennyire mérte fel saját képességeit és a pozíció elvárásait, milyen motivációs háttérrel rendelkezik. Sablonválaszokat itt most nem fogok javasolni. Gyakran már a kísérőlevélben érdemes ezt végiggondolni és választ adni rá.

Free Stock Photo: An older woman weaving in the street.

Egyetlen helyes válasz nem létezik. Három-négy pontban kell összeszedni valódi erősségeinket, amik a munkakör lényeges feltételei vagy előnyt jelentenek más pályázókkal szemben. Fontos rávilágítani egy-egy példa vagy tapasztalat segítségével, hogyan jelentek meg ezen képességek a "valóságban". Például: "Imádok táblázatokat készíteni. A hétvégén otthon azt kalkuláltam épp ki, hogyan újíthatjuk fel némi önerővel a fürdőszobát hitelből."

Vannak olyan tulajdonságok, melyek előnynek és hátránynak is tűnhetnek, tipikus példája a maximalizmus. Ezeket inkább hagyjuk... közhelyekbe, körmondatokba nem érdemes bocsátkozni, hiszen a célunk az, hogy kitűnjünk a többi pályázó közül. Egyszerű gyakorlat lehet, ha az álláshirdetést végigolvassuk és aláhúzzuk, megjelöljük az elvárásokat. Akár mellé is írhatjuk, ha egy feladatból olvasható ki valamilyen követelmény. Ezután haladjunk végig, és őszintén jelöljük be azokat, amiket teljesítünk. Ha valamit meg is haladunk, szintén jelöljük. Nos, az eredeti kérdésre máris megvan a válaszunk.

A válaszadás módjánál pedig figyeljünk a logikus érvelésre, állításainkat támasszuk alá. Ne feledjük, a kérdés egyik célja a meggyőzési készség tesztelése, itt pedig önmagunkat kell eladni, ami szerencsés helyzet, hiszen ismerjük a "portékát".

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alomallas.blog.hu/api/trackback/id/tr652987523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása