Excel ismeret - mi szükséges az irodai munkában?

2011/05/14. - írta: Álomállás

Álláshirdetésekben sokszor látható, hogy Excel ismeret szükséges az adott munkakörhöz. Sokan vallják magukról, hogy persze, én már láttam, használtam, tanultam az iskolában, stb. A gondot általában az jelenti, ha már éles körülmények között kell egy halom adattal kezdeni valamit, rendszerezni, számolni, stb. Előrebocsátom, hogy nyilván nem minden "feladat" megoldására az Excel a legjobb megoldás, de táblázatkezelésre általában igen.

Free Stock Photo: A young businessman in a suit using a calculator.

Alapvetően három jól elkülöníthető szintet látok és a harmadikat rögtön el is különíteném. Akár már makrókat írás, használ napi szinten, aki programozza az Excelt, aki beépülő modulok és saját függvényeket használ, az számomra a programozó. Ez általában ritka a klasszikus irodában, nem szükséges ilyen szintű tudás.

Kezdő vagy alapszinten a felhasználónak tisztában kell lennie az Excel alapvető funkcióival. Ismeri az eszköztárak felépítését, általában tudja, mit hol keressen. Számítások tekintetében elegendőek az alapfüggvények, sorbarendezések vagy egy autoszűrő használata. Egyszerűbb grafikonokat képes megrajzolni egy adatsorból. A táblázatokat tudja formázni, szegélyt vastagítani, kiemelni. Ez általában a "mindennapokhoz" elegendő.

Haladó szinten már emelkedik a léc: itt már fontosabb a különböző függvények használata, ha nem is ismeri mindet, tudja, hol keresse őket. Egy Pivot-tábla összeállítása sem jelent gondot, irányított szűrők alkalmazására is képes, összetett grafikonokat tud adatsorokból rajzolni. A VLOOKUP/FKERES függvény gyakran vízválasztó. Gyakran a pénzügyi területen dolgozó kollégák, illetve a különböző adatbázisokkal foglalkozó munkatársak érik el ezt a szintet.

Ahol valóban fontos az Excel tudás, azt teszt követi, akár szóban, akár gép előtt kell számot adni ismereteinkről. A legjellemzőbb feladat egy gyakorlati példa, fals adatokkal, hiszen ezen mérhető legjobban, mennyire állunk készen a feladatra. Ma már rengeteg helyen találhatóak tesztfeladatok, ismeretterjesztő írások, készüljünk fel alaposan, hogy ne csak elméletben tudjuk használni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alomallas.blog.hu/api/trackback/id/tr582897144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása