Kötelező szakmai továbbképzés - tervben a diplomák megújítása

2011/05/02. - írta: Álomállás

Egy nemrég felröppent javaslat szerint a diplomások részére kötelező lenne bizonyos időközönként a féléves szakmai továbbképzés, melynek költségeit megosztva fedezné a munkáltató és a dolgozó. Abban egyetérthetünk, hogy valóban fontos a tudás folyamatos frissítése, a tanulás munkánk részét képzi és egyes kiemelt területeken létfontosságú. Egyszerű példát hozva, egy irodai dolgozónak is egy évtizede elég volt a számítógépes programokat minimális szinten ismerni vagy gépírást tudni.

Free Stock Photo: Girl working on a laptop.

Egy rövid történet is adalékként: pár éve egyik interjúalanyom pénzügyi pozícióra pályázott, 12 éves tapasztalattal. Eredeti végzettsége: orosztanár. Elhagyta tehát pályáját, mégis továbbképzésre köteleznénk, mert csak így marad érvényben a végzettsége?

Sokkal fontosabbnak gondolom, hogy mindenki maga bővítse tudását, az elérhető eszközökkel: internet, könyvtár, szakmai fórumok, közösségek. Szerencsés esetben mentort is találhatunk magunknak, akár kimondva-kimondatlanul is. A munkánk során számtalan kihívással, új területtel szembesülünk, ezek is tanítanak minket. Egy jó vezető segítségével szintén kaphatunk olyan feladatokat, olyan területeket, olyan egyedi eseteket, melyek gyakorlati tapasztalatot adnak.

És itt jön el a képzések szerepe: a képzés mit sem ér, ha nem gyakorolja az ember és építi be napi munkájába a tanultakat. A megújítás gondolata önmagában nem rossz ötlet, viszont az indoklás szerint ez "a felsőoktatási intézmények demográfiai problémáira" jelent megoldást. Sokkal fontosabb lenne versenyképes tudást biztosító, valóban értékes felnőttképzést megvalósítani, hogy ebből választhasson mindenki, saját életpályájának megfelelően. Jelen állapotában úgy látom, a javaslat csupán egy kötelező kört jelentene, ami némi bevétel a képző intézménynek. És mi történik, ha nem újítom meg?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alomallas.blog.hu/api/trackback/id/tr762870329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása