Ha pályázok, lecsekkolnak a facebook-on/iwiw-en?

2011/04/28. - írta: Álomállás

Manapság nagyon hamar hozzájuthatunk bárki magánéletéhez, pláne, ha nem gyakori névvel rendelkezik az illető. Elegendő csak beütni a keresőbe vagy bármelyik közösségi oldalon böngészni, pár perc alatt megtudhatjuk, hogy kik a barátai, mi a hobbija vagy épp milyen zenéket hallgat. Sokan azt gondolják, hogy ezek zárt rendszerek, de ha már valaki tag, sokkal több adathoz férhet hozzá.

Free Stock Photo: Office workers on a  giant computer.

Javaslom, hogy mindenki nézze meg a közösségi portálokon regisztrációját, az adatvédelmi beállításokat különösen, ki mit láthat belőle. A Facebook-on a képeknél például az "Ismerősök ismerőse" opcióval gyakorlatilag az egész világnak kiplakátoltuk a fotókat. Félreértés ne essék, nem gondolom, hogy minden bulifotót vagy nyaralási képet le kell szedni. Gondolkodjunk egy kicsit a leendő vezetőnk fejével: milyen esetekben gondolnám meg a pályázó alkalmasságát?

  • pikáns vagy éppen megalázó helyzetekben készült fotók
  • szélsőséges politikai vagy vallási nézetek
  • korábbi megjelölt munkahelyek nem stimmelnek az önéletrajzban megadott információkkal
  • megjegyzések a munkahelyi problémákkal kapcsolatban ("köcsög a főnököm")
  • bármi, ami arra utalhat, nem "képviseljük" munkaadónkat megfelelően

A tapasztalat azt mutatja egyébként, hogy a HR-nek általában nincs is kapacitása több száz pályázó adatlapját végignézni, másrészt szakmailag sem indokolt. A LinkedIn ilyen szempontból relevánsabb lehet, ott esetleg ajánlásokat is lehet olvasni. A leendő vezetőknek már több ideje és nagyobb kíváncsisága van, ők általában megnézik azt a néhány jelöltet, aki hozzájuk érkezik. Gyakran a leendő kollégák is csekkolják a frissen érkező munkatársat, a statisztikák szerint a munkaadók nagyobb része valóban kihasználja ezt a lehetőséget, mint "háttérellenőrzést".

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alomallas.blog.hu/api/trackback/id/tr472853505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása