Tanulmányok / Önéletrajz

2011/04/06. - írta: Álomállás

Csak a munka szempontjából lényeges képzéseket sorold fel, ez általában a legmagasabb iskolai végzettség, illetve tanfolyam. Ne adjuk meg, hogy végeztünk lakberendezői tanfolyamot, ha logisztikai pályán szeretnénk elhelyezkedni, ez 99%-ban irreleváns adat lesz (kivéve talán, ha épp az IKEA-hoz pályázunk). A középiskola is elhagyható, maximum akkor szerepeltessük, ha nagyon erősnek érezzük valamilyen szempontból.

Folyamatban levő felsőfokú tanulmányok esetén a (lehetséges) végzés időpontjának megjelölése fontos, a munkaadó így tudni fogja, hogy szakmai gyakorlatra vagy frissdiplomás pozícióra fog tudni inkább lehetőséget adni. Friss diploma esetén lényeges a szakirány pontosabb behatárolása, ezt a célt szolgálja a legfontosabb tárgyak felsorolása, valamint a szakdolgozat témájának megjelölése. Részletes kifejtés nem szükséges, de gyakran a munkaadó sincs pontosan tisztában azzal, egy-egy újabb képzés milyen ismeretekkel vértezi fel a hallgatót.

A tanulmányi verseny eredményei, a szakköri vagy diákszervezeti tevékenység, külföldi tanulmányok vihetnek színt az életrajzba, különösen pályakezdők esetén. Később ezek elhagyhatóak, hiszen a szakmai tapasztalatok sokkal meghatározóbbá válnak a pályázat elbírálásakor. Kivételt képezhet azonban például a tudományos munkásság, hiszen egy szakértői pozíció esetében hatalmas előny lehet, ha az illető már a tanulmányi évek alatt is mély szakmai ismereteket szerzett, kutatásokban vett részt, publikált.

Nem szükséges megadni például napra pontosan a dátumokat, elég év/hónap. Szintén felesleges az iskola címe vagy a betűre pontos megnevezése, használhatunk ésszerű rövidítéseket. A Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Főiskolai Kara például túl cirkalmas és hosszú, elegendő a BGF Pénzügyi Számviteli Főiskolai Kar megnevezés.

Csatoljam-e a végzettségeket igazoló bizonyítványokat? A válasz egyértelműen nem, kivéve, ha ezt az álláshirdetés kifejezetten kéri. Ez gyakran hivatalok vagy az állami szektor esetében fordul elő. Egyéb esetben azonban felesleges, a munkaadó általában az első napon be fogja kérni ezeket.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alomallas.blog.hu/api/trackback/id/tr772797011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása