Karrier: specialista, generalista vagy vezető

2011/03/21. - írta: Álomállás

Szinte bármilyen szakmát, szakterületet vagy hivatást választunk, alapvetően három út állhat előttünk. Napjainkban nagyon nehéz több szakma művelőjének, több tudomány polihisztorának lenni, akkora tudásanyagot halmoztuk fel, annyi ismeret kötődik egy-egy területhez. Nem térnék ki most külön a pályamódosításra vagy amikor teljesen más szakmában helyezkedik el valaki. 

Ha valaki specialista karriert választ, folyamatosan nyomon követi a szakmai eseményeket, fórumokat, olvas, tanul, elismert szaktekintély lehet akár néhány év leforgása alatt is. Sokan azért választják ezt, mert félnek esetleg a komfortzónán, tehát a szakterületen kívül mozogni, saját témájukban viszont abszolút magabiztosan tevékenykednek, hiszen ismerős terepen mozognak. Egyáltalán nem baj, ha valaki ilyen karriert épít, hiszen a szaktudása komoly érték lehet a munkaerőpiacon, egy-egy szektorban. Lehet ez egy órás, aki a régi mechanikus órákat javítja, lehet egy pénzügyes, aki csak lízing területen mozog, lehet akár egy csillagász, aki kizárólag üstökösökkel foglalkozik - a lényeg, hogy bár ismeri a szakmát nagy általánosságban, a specialitása az erőssége. Pont ez okozhatja rugalmatlanságát is, hiszen más területre nehezebben téved, kevésbé reagálhat jól a változásokra.

A generalista karrier egy szakma átfogó, bár emiatt felszínesebb ismeretét jelenti. Lehetséges, hogy valaki specialistaként több területet átjárt, ezután kezdte szintetizálni ezt a tudást. Egyszerű példaként egy gyorséttermi alkalmazott jutott eszembe, aki először krumplit süt, aztán kint van a kasszáknál, aztán a szendvicset pakolja össze. Könnyen lehet, hogy oktató lesz belőle, aki általánosan ismeri majd az összes területet, így kiválóan tudja az újakat betanítani. A generalista a változások szempontjából rugalmasabb, hátránya lehet azonban, hogy adott szakmai kérdésben szakértői segítségre szorul. Szerintem ez a karrierút, ami talán a legjobban javítja manapság valakinek az elhelyezkedési esélyeit. Ha lehetőség van rá, érdemes emiatt akár rövidebb időszakokra más területekbe is belekóstolni, hogy a széles látókört elsajátítsuk.

Nem véletlenül hagytam legutoljára a vezetői karriert, mivel mindkét megközelítés "megkoronázása" lehet ez, legalábbis első látásra. Az, hogy valaki jó vezető lesz, nem a szaktudásán múlik, illetve csak részben. Fontos, hogy a beosztottak elismerjék, illetve hiteles legyen számukra, ennyiben lényeges a szakmai háttere. Ezen felül azonban sokkal számottevőbb annak a szerepe, hogyan osztja el a feladatokat, hogyan bánik alkalmazottaival, hogyan ösztönzi őket jobb teljesítményre. Sorolhatnám még, milyen a tökéletes vezető, összességében viszont leszögezhetjük, ez nem tapasztalat, szaktudás függvénye, hanem személyiségfüggő.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alomallas.blog.hu/api/trackback/id/tr722756819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása