Úgy érzem, fel fognak mondani...

2012/03/25. - írta: Álomállás

A kollégák suttognak a hátam mögött. A főnök az utóbbi időben egyre elviselhetetlenebb. Lehetetlen munkakörülmények között dolgozom. Már keresnek is a helyemre valakit. Tuti, ki fognak rúgni.

Bizonyára sokan éreztek már hasonlóan. Néhány jótanácsom lenne, ha ilyen helyzetbe kerülsz: 

  1. Először is: ne ess pánikba! Próbáld meg higgadtan mérlegelni a helyzetet, a lehetőségeket, járt utána a dolgoknak!
  2. Fontos előre leszögeznem, hogy munkajogi kérdésekben mindenképpen kérj szakértő segítséget! Ne ismerősöktől vagy mindenféle internetes fórumról tájékozódj, mert könnyen félrevezethetnek.
  3. A felmondás mindig alapos indoklást igényel. Két tipikus álláspont lehet: vagy nem látod el megfelelően a munkádat (teljesítmény) vagy szervezeti átalakítás, pl. leépítési hullám miatt mondanak fel neked.
  4. Ha a teljesítményeddel vannak gondok, ezeket írásban rögzíteni kell. Lehet ez korábbi írásbeli figyelmeztetés is, bármilyen email, utasítás, stb. Különleges eset, ha egyértelműen vagy súlyosan károsítod a céget, itt akár azonnali hatállyal is elküldhetnek.
  5. Ha a pozíciódat, a munkakört szüntetik meg, szervezeti átalakítás szerepel az indoklásban. Lehet, hogy a feladatköröd szűnik meg, azonban nem lehet hasonló munkakör vagy csak nevében más pozíció a szervezetben. Ha például meghirdetik új elnevezéssel, ez már alapot adhat akár munkaügyi perre is.
  6. Több esetben van felmondási tilalom, illetve indoklásban sem szerepelhet olyan, ami a munkaviszonnyal nem összefüggő dolog. Egy ismerős például bejelentette főnökének, hogy 3 hét kórházi kezelés vár rá hamarosan - ez nem lehet indok.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alomallas.blog.hu/api/trackback/id/tr334338148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása