Álomállás

Ha kérdeznél, küldenél, vagy élményedet megosztanád: alomallas@yahoo.com

Álomállás a Facebook-on

Címkék

adatvédelem (1) ajánlás (1) ajánlat (2) alkalmazkodás (2) állásbörze (3) álláshirdetés (3) álláskeresés (15) álomállás (5) áthelyezés (2) bachelor (1) benyomás (1) bérigény (2) család (1) családtag (2) díj (1) diploma (2) egészséges (1) egyetem (4) elbocsátás (1) elérhetőségek (1) életkor (1) eq (1) érdekérvényesítés (4) értékesítő (2) értékrend (1) esélyegyenlőség (2) excel (2) facebook (2) fájlnév (1) fejlődés (4) fejvadász (1) felelősség (4) felkészülés (1) felmondás (2) felvétel (1) fénykép (1) filmajánló (1) fizetés (5) főiskola (4) formátum (1) generalista (1) gyermekvállalás (1) hazugság (1) intelligencia (1) interjú (11) iwiw (2) juttatások (1) kapcsolatrendszer (5) karrier (10) kérdések (5) kezdés (2) kísérő (2) komolytalan (1) követelmények (4) közvetítő (3) linkedin (1) magánélet (6) master (1) maximalizmus (1) megfelelés (2) megjelenés (4) méret (3) mobilitás (1) mobiltelefon (1) munka (5) munkahely (9) munkajog (1) munkaviszony (1) nők (1) nyelvtudás (1) nyelvvizsga (1) önelemzés (8) önéletrajz (15) önmegvalósítás (3) őszinteség (4) pályakezdők (7) párbeszéd (1) powerpoint (1) pozíció (6) prezentáció (1) próbaidő (1) protekció (2) referencia (4) rugalmasság (2) specialista (2) stabil (1) szabadság (1) személyiségteszt (1) szépítés (3) szimpátia (1) sztereotípia (1) szubjektív (1) tanulás (4) tanulmányok (5) tapasztalt (1) távozás (2) teljesítmény (1) terjedelem (2) vezető (3) videó (1) visszajelzés (3) Címkefelhő

Friss topikok

  • Thewreck: Job, Állás, Munka | www.fixallas.hu Állásajánlat keresése az www.fixallas.hu segítségével. Egyetl... (2013.05.12. 19:05) Úgy érzem, fel fognak mondani...
  • Thewreck: Job, Állás, Munka | www.fixallas.hu Állásajánlat keresése az www.fixallas.hu segítségével. Egyetl... (2013.05.12. 19:05) Az élet értelme meg minden
  • floraa: Én most érettségizem és meg van már a két középfokú nyelvvizsgám, viszont szeretem a nyelveket ezé... (2012.08.24. 11:03) Diploma nyelvvizsga nélkül
  • Suttora: Na, már azt hittem ez a blog is elhalálozott. Örülök neki, hogy mégsem :) (2012.03.22. 20:40) Mindig legyen nálad: térkép
  • Állás hol?: Vannak e még részletek erről az állásbörzéről? (2011.10.24. 11:10) HVG állásbörze - első nap

Pályaválasztás - milyen munka való nekem?

2011.08.07. 22:11 Álomállás

Kezdhetném azzal, hogy az életben többször is dönteni kell, pályát kell választani vagy módosítani, mindegyik mérföldkő lehet. Fiatalként talán a legtipikusabb hiba a "sok pénzt-kevés munkával" filozófia, illetve a valóságtól elrugaszkodott cél, mint az "osztályvezető leszek 1 év múlva". Életszakasztól függetlenül, öt lépésben érdemes haladnunk:

Free Stock Photo: A hand in a business suit holding a key.

Önismeret: a legfontosabb alappillér, hogy ismerjük készségeinket, képességeinket, erősségeinket. Tudnunk kell, mi az, ami motivál minket, milyen feladatokban lelünk örömöt, mi segít át a nehéz időszakokon, miben vagyunk hajlandóak átmeneti kompromisszumot kötni. Kérdezzük meg akár barátainkat, ismerőseinket, hogy vélekednek erről, ezt azonban próbáljuk egyben kezelni, összegezve. Töltsünk ki akár néhány tesztet, forduljunk szakemberhez - a lényeg, hogy legyen határozott önképünk.

Tájékozódás: nézzünk körbe, milyen lehetőségeink vannak. Ha találunk egy vonzó képzést például, ellenőrizzük, mi a tartalma, hogyan lehet elhelyezkedni utána, milyen területen, milyen munkakörben. Kérdezzük meg ismét ismerőseinket, beszéljenek munkájukról, mit csinálnak, miért szeretik. Nézzünk meg állásportálokat, álláshirdetéseket, mik az elvárások, mik a főbb feladatok, milyen munkakörök léteznek. 

Célkitűzés / ellenőrzés: ha tisztában vagyunk magunkkal és a lehetőségekkel egyaránt, eljött a döntés pillanata. Ám mielőtt elköteleznénk magunkat, még egyszer gondoljuk végig alaposan, a kitűzött karriercél mennyire reális, mekkora befektetést igényel, adottak-e hozzá lehetőségeink. Ha például egy félmilliós tanfolyam elvégzése szükséges, vegyük számításban a tandíj előteremtését is.

Próba: ha már döntöttünk, keressünk olyan lehetőségeket, ahol kipróbálhatjuk magunkat. Fiatalként erre több lehetőségünk is van, hiszen akár egy szakmai gyakorlat, akár diákmunka keretében is bepillanthatunk egyes szakmákba. Ha megoldható, kísérjünk el egy ismerőst egy munkanapja során. Fontos, hogy élőben lássuk a választott területet, mert a tankönyvek, mások élményei félrevezetőek lehetnek.

Hit: végül, de nem utolsósorban, az elszántság, a türelem, a célba vetett hit és tenni akarás nagyon fontos. Ne várjuk a sültgalambot, vagy hogy álmaink cége holnap megkeres minket. Az álomállásért vagy vágyott pozícióért akár nap mint nap tenni kell, karriertervünknek megfelelően. Ma mit tettem a karrieremért?

A bejegyzés trackback címe:

https://alomallas.blog.hu/api/trackback/id/tr443132608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Állás hol? · http://www.cvonline.hu 2011.08.25. 09:29:49

Ez mind szép és jó csak nem mindig válik be. Mivel a rohanó világban egyre szükségesebbé válik, hogy egy személy ne csak egy munkakört sajátítson ki, hanem értsen még 2-3 szakmához is.Mert sajnos manapság már semmilyen állást se mondhatunk biztosnak ahonnan már csak a nyugdíjazáskor jöhet el az ember.