Egészséges munkahely - lélekben is

2011/06/06. - írta: Álomállás

Az egészséges munkahely számomra több dolgot is jelent. Az első és legfontosabb dolog, hogy nem tesz ki senkit olyan körülménynek, ami ideiglenes vagy tartós egészségkárosodással járhat bárki számára. Ezen felül törekszik a balesetek megelőzésére, védőeszközöket biztosít az adott munkaterületeken. A fizikai egészségmegőrzés sokféle formában megjelenhet. Legyen akár rendszeres szűrővizsgálat, akár kötelező orvosi ellenőrzés, a megelőzés is itt fontos. A sportolás támogatása, a céges focicsapat szponzorálása vagy a dohányzásról leszoktató kampány mind-mind az egészséges életmódot is népszerűsíti a dolgozók körében.

Free Stock Photo: Close-up of a woman holding a red apple in her hand.

Érdekes, hogy a lelki egészség általában kisebb figyelmet kap, pedig legalább ennyire fontos lehet. Szélsőséges esetekben ennek nyilván lehetnek már fizikai tünetei és a vállalatok nem igazán alkalmaznak pszichológust, hogy biztosítsa ennek hátterét. A problémák jelenleg a magánélet részét képezik, pedig a stresszfaktorok túlnyomó része a munkából származhat. Természetesen sok munkakör eleve magában hordozza ezt, de "megelőzésként" több megoldás lehetséges: eleve olyan személyiségek alkalmazása, akik jobban tűrik a konfliktusokat, számukra különböző stresszlevezető lehetőségek biztosítása, egyes szerepkonfliktusok rendezett körülmények közötti tárgyalása.

Van egy normál mértékű stressz, lámpaláz, izgalom: ha előadást kell tartanunk, ha tárgyalást kell bonyolítani egy ellenérdekelt féllel, ha döntési helyzet előtt állunk. Ha tudatosan készülünk fel ezekre, gyakoroljuk őket, könnyebb helytállni. A gond ott kezdődik, ha az izgalmi jeleink állandósulnak, folyamatosan megfeszített tempóban kell munkát végezni, a határidőket már nem tudjuk tartani. Érdemes ilyenkor először megvizsgálni, mi okozza ezt és akár vezetőnk felé is jelezni. Ha csak csendben tűrünk és lapátolunk tovább, még több terhet kaphatunk.

(írásom gondolatébresztő és nem vizsgálja a teljes helyzetet)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alomallas.blog.hu/api/trackback/id/tr142962845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása