Pályakezdők közti verseny - tanulás vagy munka

2011/03/31. - írta: Álomállás

Vajon jó-e az, ha az egyetemi évek alatt dolgozik a diák?­­ Sokan azt gondolják még mindig, hogy a különböző diplomák halmozása előnyt jelent, mert sokrétű tudásra tesznek szert, biztosan vezetői pozícióban tudnak elhelyezkedni, stb. A valóság azonban az, hogy egyes diplomák (általában eltérő szakterületről, pl. mérnök-közgazdász) valóban előnyt jelenthet, a munkaadó számára mégis értékesebb lehet, ha már gyakorlati tapasztalattal rendelkezik valaki. Az elméleti tudás inkább kutatói, "akadémiai" szinteken fontos, ha az illető tudományos munkát szeretne folytatni. A versenyszféra többre értékeli a napi életben alkalmazott ismereteket, nem a tankönyvet fogja visszakérdezni, és erre a tapasztalatra pont a gyakorlat során lehet szert tenni.

Manapság már mindenki rendelkezik diploma után­­ nyelvismerettel, egy-két külföldi ösztöndíjjal, de mi az, ami megkülönbözteti a másiktól? Mibe kezdjen az egyetemista, hogy előnybe kerüljön a "versenytársakkal" szemben?­­ Sajnos a nyelvismeret is többféle szintet vagy más nyelveket takarhat. Napjainkban Magyarországon egyértelműen az angol és német nyelvek dominálnak, természetesen más nyelvek ritka kincsek lehetnek egyes helyeken, főleg SSC-kben. A nyelvtudás szintje sem mindegy azonban, hiszen bár mindenki középfokon beszél (a diplomák előfeltétele lett a nyelvvizsga a legtöbb helyen), mégis nagy a szórás a valós nyelvhasználat kapcsán. Aki igazán előnyt szeretne szerezni, igyekszik szakmájának minden lehetőségét kiaknázni: versenyeken vesz részt, továbbképzi magát, gyakorlatot szerez, szakirodalmat olvas, kapcsolati hálózatot épít.

 

Mitől lesz szimpatikus a munkaadó számára egy frissdiplomás?­ Pont azzal lehet kiemelkedni a tömegből, ha látható, hogy tudatosan készül adott területre, van már esetleg némi tapasztalata is. Fontos emellett, hogy képességeit is folyamatosan fejlessze. Gyakori hiányosság, hogy nem tud például nagyobb nyilvánosság előtt egy témában előadást tartani, pedig ez ma már szinte minden területen lényeges. Így a szakmai fejlődés mellett érdemes időről időre önelemzést végezni (esetleg számunkra irányadó emberektől visszajelzést kérni): hol tartok most, mit szeretnék elérni, mik az erősségeim, mit érdemes még fejleszteni - ez az álláskeresést is meg fogja könnyíteni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alomallas.blog.hu/api/trackback/id/tr22787262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása