Excel - tényleg ennyire kell tudni?

2011/09/27. - írta: Álomállás

 Az oktatási intézmények, legyen akár egy gimnázium vagy egy főiskola, mindenképpen tanítják a számítógép használatát, az alapvető programok működését, stb. A fiatalabb generációnak ez már szinte természetes, email, chat, facebook, internet. Ennek ellenére, az Office programok kezelése szinte minden munkakörben elvárás. Nyilván egy pénzügyesnek inkább az Excel, egy marketingesnek inkább a Powerpoint lesz a fontosabb, de az alapokkal nagyjából mindenkinek tisztában kell lenni.

És miért kiemelkedő ennyire az Excel? Úgy látom, nem is az az igazi kérdés, hány függvényt tudok fejből. A fő kérdés az, hogy egy adott problémára tudom-e a megoldást. Az szinte mindegy, milyen függvénnyel, milyen színű táblázatban. Például a terméklistát vesse össze egy árlistával, és színezze ki, ami hiányzik az egyikből. Vagy gyűjtsük ki az értékesítési adatokból, melyik partnernek mennyit adtunk el. Vagy egy listának csak egyes elemeit adjuk össze. Vagy válogassuk ki valamilyen speciális feltétel alapján. És ez az a rész, ami majdnem független a verziótól vagy hogy magyar/angol Excelt látunk, mert az alapelvek hasonlóak.

Mennyire kell tudni? Ez már munkakörtől függ. Ahol tényleg fontos, ott általában tesztelik, mérik a tudásszintet. Egy-egy ilyen feladat is lényeges visszajelzés lehet számunkra, miben kell még fejlődni. Az, hogy pl. ECDL vizsgát teljesített az ember, nem feltétlen garantálja, hogy most is meg tudja oldani a kérdéseket. Hasonlóan a nyelvtanuláshoz, itt is azt tudom javasolni, hogy érdemes gyakorolni, gyakorolni és gyakorolni. Akár az otthoni dolgok nyilvántartásában, akár a munkahelyi feladatok során, ha van egy kis időnk, kísérletezzünk, nézzünk meg új funkciókat, próbáljuk ki az egyes függvényeket. A Súgó sok esetben segíthet, hasznos lehet egy kollégához csatlakozni kis időre vagy háttérelemzést végezni.

Címkék: tanulás excel
1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alomallas.blog.hu/api/trackback/id/tr323261339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Állás hol? · http://www.cvonline.hu 2011.09.30. 14:21:20

Ezzel teljesen egyetértek! Sőt tapasztaltam is, hogy sok állás esetén fő követelmény, hogy valaki tudja használni az office csomagot, excel és outlook valamint a word, powerpoint a betöltendő pozíció feltételeihez mérve. Ilyen állás például amit mostanában olvastam www.cvonline.hu/NET-Developer-BI-solutions/320755/j.html , persze logikus, hogy informatikai területen ez nem kérdés.
süti beállítások módosítása