Csak akkor vesznek fel, ha ismerek valakit

2011/08/28. - írta: Álomállás

Rengeteg alkalommal hallottam már a következőket: "oda csak akkor vesznek fel, ha ismersz valakit a cégtől" vagy "ne is próbálkozz, ha nem vagy az ügyvezető rokona" vagy "a mai világban csak a csókosok érvényesülnek" vagy "be kell nyalnod magad, hogy állást ajánljanak". Nem fogom ezeket cáfolni, mivel nincsen az ellenkezőjére bizonyítékom. 

Free Stock Photo: A group of latino kids posing on a playground.

Fordítsuk meg egy pillanatra a dolgot! Munkaadó vagyok, a legjobb, legmegbízhatóbb embereket keresem. Ha ajánlást kapok valakitől vagy ismerem, nyilván szívesebben alkalmazom, hiszen megbízhatóbb, mint egy "ismeretlen". Mindemellett azt gondolom, meg kell adni az esélyt, nyílt pályázat formájában és azonos feltételek mellett megmérettetni a jelölteket. Igen, van olyan főnök, aki a "csókos" beosztottat felveszi és megtartja, de mint látható, ezzel tekintélyét is nagy mértékben aláássa, hiszen nem egyenlő mérce alapján ítél.

A helyzet nem egyszerű. Mégis, sok mindent tudunk tenni, hogy "ismertek" legyünk. Vegyünk részt minél több szakmai rendezvényen, keressük azon lehetőségeket, ahol a leendő munkaadónk is jelen van. Érdekes jelenség, de minél többet mutatkozunk egy adott körben, annál inkább közéjük valóként kezel minket mindenki. Nem éri meg magunkat sajnáltatva siránkozni a fenti mondatokon, még ha van is valóságalapja. A kitartás általában meghozza gyümölcsét, pályázzunk töretlenül, de mindig szem előtt tartva, hogy képességeink és készségeink alapján a megfelelő pozícióra jelentkezzünk.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alomallas.blog.hu/api/trackback/id/tr433186461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Állás hol? · http://www.cvonline.hu 2011.09.01. 10:52:43

Ebben teljes mértékben igazat adok de vannak olyan főnökök akik nem csak a tudás alapján veszik fel az embert hanem, hogy hogyan is néz ki. Mindenki úgy született ahogy de a külső alapjan szoktak leginkább véleményt nyílvánitani
süti beállítások módosítása